Ribnica

13. maj 1941: Mineva 80 let od spopada treh Tigrovcev z okupatorjem na Mali gori pri Ribnici

Spomenik Tigrovcem na Mali gori pri Ribnici. Foto: Gorazd Humar

Ribnica – Danes mineva 80 let od takrat, ko so se trije člani (Danilo Zelen, Ferdo Kravanja, Anton Majnik) protifašistične organizacije TIGR na Mali gori pri Ribnici spopadli z oboroženo italijansko patruljo, kar za mnoge velja za prvi spopad z okupatorjem v drugi svetovni vojni na slovenskih tleh. Ob obletnici danes društvo Slovenski TIGR – 13. maj na Mali gori pripravlja slovesnost.

Kdo so bili Tigrovci z Male gore?

Danilo Zelen je bil rojen leta 1907 v Senožečah kot šesti od sedmih otrok. Po osnovnem šolanju v domačem kraju se je šolal v Ljubljani in se vpisal na študij elektrotehnike, a se je vse bolj posvečal dejavnostim za osvoboditev Primorske izpod fašizma. Bil je zelo aktiven v delovanja Tigra, a tudi zelo konspirativen. Bil je akcijski, gverilski vodja Tigra in vodja številnih akcij od prenosa orožja, transporta ljudi do atentatov na fašiste. Umrl je 13. maja 1941 na Mali gori.

Ferdo Kravanja je bil rojen leta 1912 v Čezsoči, padel pa je jeseni 1944 pri Desklah. Imel je tri brate in tri sestra, po osnovni šoli je delal na kmetiji in se aktivno vključil v protifašistične dejavnosti. Po odsluženi vojaščini v Italiji je emigriral v Jugoslavijo in bil obsojen na pe5t let ječe. Kazen je prestajal v Sremski Mitrovici. Po napadu na Jugoslavijo je prišel v Slovenijo ter se pridružil Zelenu in Majniku.

Tone Majnik je bil rojen spomladi 1905 v Volčah pri Tolminu. Izšolal se je za učitelja, a pod Italijo ni dobil učiteljskega mesta. Bil je med ustanovitelji Tigra. Sodeloval je pri številnih akcijah in slednjič emigriral v Jugoslavijo, kjer je dobil učiteljsko mesto sprva v Suhi krajini, kasneje pa v Ribnici. Tam je v okolici organiziral tudi nekaj bunkerjev, med drugim na Mali gori. Padel je novembra 1943.

Več so TIGR-u si lahko preberete na:

Komentiraj