Ribnica

Državna proslava ob dnevu boja proti okupatorju na Mali gori pri Ribnici 2022

foto: Bobo

Ribnica – Na Mali gori pri Ribnici je v torek, 26. aprila 2022 na mestu, kjer so se Tigrovci leta 1941 spopadli z okupatorjem, potekala državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju. Državne proslave sta se med drugimi udeležila premier Janez Janša in ribniški župan Samo Pogorelc. Janša je ob tej priložnosti položil spominski venec k obeležju TIGR.

Izbira lokacije državne proslave je znova razdvajala in sprožila proteste, prireditve se tako nista udeležila ne predsednik države Borut Pahor ne predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, enako ne  predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Marijan Križman.

Slavnostni govornik na državni proslavi ob dnevu upora proti okupatorju je bil predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Spomnil je, da so trije člani ilegalne organizacije TIGR v spopadu z italijansko patruljo v imenu svobode tvegali svoja življenja kot prvi uporniki proti fašizmu in nacizmu v tedanji močno naelektreni Evropi. Dejal je, da je bila njihova vloga neprecenljiva ter, da je bil njihov prispevek k svobodi dolga leta zamolčan, prav tako pa tudi zgodovinski pomen borcev TIGR. Težnje in boj Tigrovcev je, kot je dejal predsednik Državnega sveta, danes mogoče povezati z zahtevo slovenskega naroda po svobodi in samoodločbi, ob čemer je poudaril, da ima vsak narod “elementarno pravico do obstoja in izražanja nacionalne samobitnosti”. Slovenci kot maloštevilčen narod se moramo po njegovih besedah zavedati, da se boj za svobodo odvija po vsem svetu vsak trenutek in da je lahko že jutri nepredvidljiv. Dejal je tudi, da ni nič “narobe, če se Slovenci delimo po svetovnem nazoru, veri, življenjskih navadah, če smo le enotni v enem: slovenski narod je svoboden in suveren na svojih ognjiščih”.

V govoru se je dotaknil tudi aktualnih razmer. “Veliko je besed sovraštva, zamer in krivde med nami, pa vendar so tudi besede ponosa, sodelovanja in povezovanja, ki prinašajo bolj svetlo luč med nas in bi jih prav zato morali imeti za zgled v naših dnevnih peripetijah in razprtijah. Naši predniki so znali v ključnih viharno temnih trenutkih poiskati svetlobo. Dajmo jo tudi mi danes. Naj bo ta praznik, dan upora proti okupatorju, praznik slovenske trme, poguma, vstajništva, pa tudi praznik svetlobe in miru. Praznujmo ga, že zavoljo naših pogumnih prednikov, kot en povezan narod v duhu solidarnosti in strpnosti.”

Spomnimo

Na Mali gori pri Ribnici so se 13. maja 1941 Zelen, Majnik in Kravanja spopadli z italijansko patruljo, kar za mnoge velja za prvi spopad z okupatorjem v drugi svetovni vojni na slovenskih tleh. V spopadu je bil vodja Zelen ubit, Kravanja je bil ranjen in ujet, a je pozneje pobegnil, Majnik pa je pobegnil že ob spopadu.

Komentiraj