Ribnica

V Riku Ribnica gradijo novo proizvodno halo

Šilc Janez, direktor Riko Ribnica
Šilc Janez, direktor Riko Ribnica

Ribnica – V podjetju Riko Ribnica, kjer izdelujejo mehanizacijo za letno in zimsko vzdrževanje cest, postopno rušijo staro in gradijo novo proizvodno halo. V uresničitev naložbe, ki je vredna več kot pol milijona evrov, so bili prisiljeni, saj jim je sneg konec februarja porušil štirideset let staro železno konstrukcijo. »Celotno investicijo bomo pokrili iz lastnih sredstev,« pravi Janez Šilc, direktor Riko Ribnica.

Šilc Janez, direktor Riko Ribnica

Šilc Janez, direktor Riko Ribnica

Usodna 1,2 m. debela snežna odeja

Približno 1,2 metra debela snežna odeja jim je februarja prekrižala načrte, saj so sicer nameravali vlagati v proizvodnjo, a ne v proizvodno stavbo. Tako pa so morali pripraviti načrt za postopno gradnjo 1000 kvadratnih metrov velike hale, ki bo imela tudi dva nadstreška v velikosti 500 kvadratnih metrov. Investicija je ocenjena na 500.000 do 600.000 evrov. »Konec oktobra bo novogradnja pokrita, tako da bomo pozimi začeli v njej v določenem obsegu tudi delati,« pravi Janez Šilc.

Normalna proizvodnja bo stekla spomladi

Normalna proizvodnja bo stekla spomladi. Takrat bo tudi jasno, ali bodo takoj začeli z drugo fazo, s postavitvijo približno 400 kvadratnih metrov velike stavbe, kjer bosta uprava in razvoj. »Morda bomo v novi upravni stavbi septembra 2014 ali pa 2015,« pravi Janez Šilc o investiciji, ki bi celotno podjetje, v katerem je 38 zaposlenih, združila na enem mestu.

Poslovanje podjetja Riko Ribnica je bilo lani povprečno dobro. Slabše kot leta 2011, ker je bila realizacija za 11 odstotkov nižja. V celoti so zabeležili 6,4 milijona evrov realizacije, od tega 4,1 milijona evrov s prodajo lastnih proizvodov, to je snežnih plugov, posipalnikov, odmetalnikov snega, cestnih pometalnih naprav, obcestnih kosilnic ter rezalnikov asfalta in betona. Preostalo predstavlja prodaja izdelkov tujih podjetij, ki jih Riko Ribnica zastopa in s tem zaokroža lasten progam. Lani so imeli 310.000 evrov dobička.

Letos načrtujejo, da bo realizacija višja za tri odstotke in bo znašala 6,8 milijona evrov. Ustvariti nameravajo bruto dobiček v višini 345.000 evrov, kar predstavlja pet odstotkov več kot lani.

Večino izdelkov prodajo na evropskih trgih

[oglas tip=”250×250″ p=”D”]Letošnje leto bi bilo tudi brez investicije, ki jo morajo izpeljati postopoma, težko. »Trg nekdanje Jugoslavije se je zlomil, slovenski tudi, tako da nam preostane Evropa, ki je tudi naša strateška usmeritev. Tam želimo povečati prodajo lastnih izdelkov,« pravi Janez Šilc. Še leta 2006 so na evropskem trgu uresničili vsega dva odstotka celotne prodaje, lani pa 29 odstotkov. Leta 2006 so trgi bivše Jugoslavije predstavljali 45 do 50 odstotkov vse prodaje, lani pa le še 30 odstotkov. Na evropskih trgih pa so lani prodali 70 odstotkov vseh lastnih proizvodov.

Huda zima je imela negativen vpliv na Riko Ribnica, pravi Janez Šilc: »Ogromno denarja se je porabilo za vzdrževanje cest in ga je zmanjkalo za stroje in popravila cest.«

Vir: delo.si, Simona Fajfar

Komentiraj