Ribnica

V Ribnici odprta nova urgenca

Odprtje nove urgence  v RibniciV Ribnici so danes, 10.11.2009 odprli prenovljene prostore urgentne ambulante, ki deluje v okviru tamkajšnjega Zdravstvenega doma. Pokrivala bo območje štirih občin: Ribnice, Sodražice, Loškega Potoka in Velikih Lašč, z nekaj več kot 16-tisoč prebivalci.

Avgusta letos so začeli s prenovo osrednjega dela Zdravstvenega doma dr. Janeza Oražma, kjer je bil doslej oddelek rentgenske diagnostike. Nosilec 130 000 evrov vrednega projekta je bila občina Loški Potok. Tamkajšnji župan Janez Novak je povedal, da so zaradi večje nerazvitosti občine od Ministrstva za zdravje prejeli več denarja, kot bi ga sicer. Na ta način je ministrstvo prispevalo 60 odstotkov investicijske vrednosti, preostanek pa so doplačale občine in zdravstveni dom.

Prenovljeni prostori v Zdravstvenem domu so velika pridobitev tako za občane kot tudi lokalno skupnost. S tem so izpolnjeni pogoji, da Zdravstveni dom pridobi status regijskega. Na ta način bodo lahko poslej izvajali kirurške posege, posege za vsa urgentna stanja pacientov ter posameznikov z življenjsko ogroženimi funkcijami.

V zdravstvenem domu so v povprečju letno oskrbeli okoli 600 pacientov, katerih število naj se kljub novim prostorom ne bi povečalo. S prenovljeno ambulanto sta zadovoljna tako direktor ZD Ribnica dr. Peter Rus in župan občine Loški Potok Janez Novak.

O pridobitvi je spregovoril direktor zdravstvenega doma, dr. Peter Rus: »V tem času doseči takšno investicijo je velik dosežek, imeli smo nekaj srečnih trenutkov, da smo imeli projekt izdelan že, ko je bil razpis zunaj, v primeru, če bi se uvrstili v čakalno vrsto, ne bi uspeli. Veseli me tudi, da ni bilo omahovanja pri županih ostalih občin, razumeli so, za kaj gre, projekt podprli in bili smo uspešni.«

Župan Občine Loški Potok, Janez Novak, kot prijavitelj in investitor: »Ta današnja otvoritev teh prostorov je velikega pomena, ne samo za Ribnico in njene občane, temveč za vse omenjene občine in mislim, da je to zelo pomembno

Ministrstvo za zdravje je Občino Loški potok kot prijaviteljico na razpis obvestilo, da bo sofinanciralo preureditev obstoječih prostorov v prostore nujne medicinske pomoči v višini 79.751,58 EUR. Projekt pa so poleg Ministrstva za zdravje sofinancirali še naslednji investitorji:

Občina Ribnica v višini 24.371,00

Občina Loški potok v višini 5.325,00

Občina Sodražica v višini 5.768,00

Občina Velike Lašče v višini 10. 706,00

ZD Ribnica v višini 3.070,00

SKUPAJ 128.991,00

Vir: radiokrka.com in ribnica.info

Komentiraj