Pisma bralcev

Je ribniško zobozdravstvo piškavo?

Pri zobozdravniku. Slika je simbolna
Pri zobozdravniku. Slika je simbolna

Le redke bolečine so hujše od zobobola. Zadostuje že majhna luknjica v zobni sklenini in vsak grižljaj ali požirek postane neizmerno huda muka, ob kateri se skremžimo od zbadajočih bolečinah. Se lahko temu izognemo? Zagotovo. Od otroštva naprej nas učijo pravilnega ščetkanja in pomena ustne higiene. Pa vendar se slej ali prej skoraj vsak znajde na stolu pri zobozdravniku. Zobno ordinacijo obiščemo z upanjem, da bi šli domov z manj težavami, kot smo jih imeli ob prihodu. Je to v primeru ribniškega otroškega zobozdravnika dr. stom. Dubravka Sarića lahko zgolj pobožna želja?

Pri zobozdravniku. Slika je simbolna

Pri zobozdravniku. Slika je simbolna

Na uredništvo Rešeta so prejeli pisma zaskrbljenih in ogorčenih staršev, ki so zobozdravstveno oskrbo svojih otrok še do nedavnega zaupali zobozdravniku dr. Dubravku Sariću, kateremu sedaj očitajo številne nepravilnosti. Med drugim so največ pomislekov izrazili v povezavi z neučinkovitim zdravljenjem z zalivkami, ki so domnevno iz slabega materiala in slabo izdelane, zaradi česar pod njimi nastaja nevaren karies, kateremu tudi z zobno ščetko ne pridemo do živega, in lahko zobe trajno uniči. Rešimo jih lahko le s pravočasnim preventivnim ukrepanjem, tj. zamenjavo neustreznih plomb. Sprašujejo se tudi o ustrezni higieni in zaščiti pred nevarnostjo prenosljivih bolezni, kajti dr. Sarić menda opravlja svoje posege brez zdravniških rokavic, ki so drugod del standardne opreme, kar po njihovi presoji zbuja upravičene pomisleke o strokovnosti.

Vse to pa, kot pišejo, očitno ne moti vodstva šole, še manj pa zdravstvenega doma Ribnica in njegovega ustanovitelja, Občine Ribnica, ki se na njihove pripombe, opozorila in pritožbe ne odzivajo. Tako so številni obupali nad ribniškim zobozdravstvom in poiskali strokovno oskrbo v drugih okoliških občinah, kjer pa neradi sprejemajo ‘tuje’ paciente. »Starši prepisujemo otroke drugam in iščemo zobozdravnike od Kočevja, Iga, Žužemberka do Ljubljane. Zakaj? Dovolj! Jemljemo otroke od pouka, jih vozimo okoli, s tem pa gredo dopusti, čas, razlaga snovi v šoli …« Pogosto pa jim ne preostane drugega, kot da uveljavljajo svoja poznanstva in tako svojemu otroku zagotovijo termin.

»Starejši otrok obiskuje ortodonta na Stomatološki kliniki. Povedali so nam, da ima pod vsemi zalivkami in zaščitami karies. Ker so zalivke in zaščite slabo zalite in iz slabega materiala, ostaja pod njimi hrana. Treba bo zamenjati material pri osmih zobeh.«

[oglas tip=”200×200″ p=”D”]Veliko prizadevnosti in požrtvovalnosti pa priznavajo dipl. m. s. Anki Debeljak, ki »orje in teži s tabletkami po šolah, moti pouk in greni življenje lenuhom pri umivanju zob«. Z rednimi nenapovedanimi kontrolami, ki se jih vsak osnovnošolec spominja po majhnih rdečih tabletkah za določanje čistosti zob, spodbuja vestnejšo skrb za ustno higieno, za kar so ji hvaležni tudi starši.

Vir: Rešeto, januar 2013

9 komentarjev

 • Pa še kako je piškavo…inšpekcija naj pride enkrat malo na obisk k “dr” Sariću. Zaščitnih rokavic ne pozna, je aroganten, dela v škodo pacienta. Zaradi njega imam danes velike probleme z zobmi in posledično tudi veliko stroškov!

 • Dovolj pove izjava moje študentske zobarce na aškrčevi. Pogovor je tekel nekako takole:
  zobozdravnica (po bežnem nekajminutnem pregledu mojih zob): Ti si pa z Ribnice.
  jaz: Zakaj?
  zobozdravnica: Ker vsi s tam dol pridete k meni stakmi kraterji!!!!!!!

 • imate piškave in gnile zobe,ker to dovolite.dovolite,namesto,da bi uveljavili pravico do dobre in kvalitetne zobozdravstvene oskrbe.kdo se komu roga?

 • Osebno sem imel tudi probleme pri zdravljenju zoba, zadeva je prišla tako daleč, da imam danes porcelanast nadomestek namesto svojega zoba, ko sem bil na Stomatološki kliniki vsi poznajo “dr. Sariča, prav tako na Kotnikovi, to kar dela je res katastrofa. Mislim, da bi bilo potrebno narediti akcijo in zamenjati tega kvazi zobozdravnika.

 • V REŠETU SMO STARŠI ŽE SPROŽILI AKCIJO.TREBA BI BILO USTANOVITI CIVILNO INICIATIVO IN PROBLEM PREDSTAVITI MEDIJEM.TO TRAJA ŽE 20 LET.HALLLO

 • KDAJ BO PRIŠEL ČAS,KO BO JAVNA OSEBA NASTOPALA FUNKCIJO PREUDARNO,STROKOVNO IN ODGOVORNO?SEM MNENJA,DA BI MORALA OSEBA JAVNOSTI NEMUDOMA ODSTOPITI,PA NAJ BO TO ZOBOZDRAVNIK ALI PA POLITIK,KO SE MNOŽICA DEMOKRACIJE NE STRINJA Z NJEGOVIM DELOM,SPLOH ,ČE JE STVAR-ZADEVA DOKAZLJIVA. IN PREVERJENA.
  LP

 • Zatajili so tudi oz. predvsem nadzorni organi, ki služijo javnosti.
  Zakaj ti nadzorni organi nikoli ne delujejo javno, vsaj tega v Ribnici nisem doslej opazil, kot se to spodobi v demokraciji in tudi piše v statutu občine.
  Kdo so člani, koga zastopajo, kdo je predlagatelj, kaj so rezultati tekočega dela in kdo je k temu kaj prispeval, zakaj v občinskem glasilo o tem delu skoraj ni moč nič prebrati, da imamo potem občani in volivci vpogled in možnost presoje in izbire.
  Če tega ni, to ni demokracija v službi državljanov, temveč v službi zaprtih krogov.

 • Da še jaz povem svojo zgodbo…zakaj sem pod nujno zamenjala dr. Sarića..šla sem k njemu na menjavo starih plomb z belimi. Zamenjal mi je plombo na zgornjem zobu in ko je bilo delo skoraj končano mi je še parkrat rekel naj stisnem zobe skupaj “če je še visoko” in je seveda bilo… gospod ki mu sploh ne morem rečti da je doktor mi je zato ker je bila zgornja plomba previsoka POBRUSIL spodnji zob, ki je bil zrav in brez plombe, samo zato, da ob stisku čeljusti ni bila zgornja plomba več “visoka”…. in kaj je sedaj… ja uničil mi je zdravi zob, ki me sedaj že skeli, je deformiran, nima prave oblike več podobne zobu in bo kmalu potreboval plombo! sramota da taki malomarni zobarji obstajajo!

 • Moja osebna izkusnja z zobozdravnikom Dr. Saric Dubravkom je izredno pozitivna ,je zelo predan svojemu delu,zelo strokoven ,skrbno ravna z pacientom,deluje pomirjujoce pred in med posegom,vse plombe so bile izredno kvalitetne in mocne,ter z njimi nisem imela nobenih tezav.
  Za moje zobe je skrbel v osnovni in srednji soli ,ter se vmes,za kar sem mu iskreno hvalezna,saj tako dober kader se nismo imeli v Ribnici.
  Po Dr. Cvarovi ,ki je bila najprej moja zobozdravnica v os. soli in je bila popolnoma nestrokovna,nesramna ,skoraj mi je vsakic odtrgala usta in celjusti ko se je z vso svojo tezo in izredno debelimi rokami in prsti obesala name in neusmiljeno vrtala brez prestanka ,zraven pa se povedala kaksen zaljiv komentar (meni otroku),bila je zelo groba in robata,o njej so se sirile grozljive zgodbe ,tako da smo imeli osnovnosolci ogromen strah pred njo in posledicno nam je vsadila strah pred zobozdravniki.
  Z prihodom Dr. Saricev smo dobili najboljso zobozdravstveno oskrbo,strokovno delo,izreden cut do pacienta ,delujeta pomirjujoce ves cas posega ,zelo jima zaupam.
  Ze nekaj let pa je moja zobozdravnica Dr. Ljiljana Saric,o kateri lahko po mojih osebnih izkusnjah povem samo najboljse,zelo strokovna,vse zalivke in zobje zelo kvalitetno narejene in z njimi nisem imela nobenih tezav (stare tudi 25 let ,..),
  Rada bi se jima zahvalila za njun trud in predanost pacientom !

Komentiraj