Ribnica

Tudi v Ribnici odločno proti reorganizaciji urgence

Otvoritev urgenc v Ribnici, november 2009
Otvoritev urgenc v Ribnici, november 2009

Ribnica – Novembra 2009 so v Ribnici odprli prenovljene prostore urgence, ki deluje v okviru tamkajšnjega Zdravstvenega doma. Pokriva območje štirih občin, in sicer Ribnice, Sodražice, Loškega Potoka in Velikih Lašč, skupaj s 16 tisoč prebivalci. S pridobitvijo urgence, takšen je bil čas pred slabimi šestimi leti, je Zdravstveni dom Ribnica bil na poti, da pridobi tudi status regijskega Zdravstvenega doma z novimi programi. Žal so ta večletna prizadevanja tako občine kot vodstva doma pokopale vse slabše finančne razmere v državi.
Tako se je Ribnici tudi v zdravstvu izmuznil regijski status, danes pa je že tako, da bo delovanje urgence z reorganizacijo, ki se jo je ministrstvo za zdravje sicer lotili v nekaterih regijah, v Ribnici ogroženo.

Na to so opozorili tudi župani občin ustanoviteljic Zdravstvenega doma dr. Janeza Oražma Ribnica. Jože Levstek, Blaž Milavec, Ivan Benina in Anton Zakrajšek so skupaj z direktorico zavoda dr. Lidijo Šmalc seznanili s predlogom nove organizacije Nujne medicinske pomoči in Neprekinjenega zdravstvenega varstva.

Ugotavljajo, da nova organizacija na področju štirih občin bistveno slabše organizira ti dve službi, saj iz dosedanje neprekinjene 24-urne dostopnosti do zdravnika, dostopnost zmanjšuje na 8-urno dostopnost v času praznikov in dela prostih dni, med tednom pa do 24. ure. »Zato se z novo organizacijo, ki je v škodo občanov oziroma uporabnikov, ne strinjamo, » so si bili enotni župani Ribnice, Sodražice,Loškega Potoka in Velikih Lašč.

Vir: radiokrka.com

Komentiraj