Ribnica

V Občini Ribnica PROSTOFER uporablja že skoraj 40 uporabnikov

Ribnica – Projekt »Prostofer« v občini Ribnica zaživel v mesecu juliju 2020, ko je Občina Ribnica za namen izvajanja tega projekta zagotovila električno vozilo Zoe. Vozilo je bilo predano v uporabo prostovoljcem za izvajanje  prevozov humanitarne in socialne narave. Prevozi so namenjeni vsem starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi.

V vsem tem času prevoze uporablja že skoraj 40 uporabnikov, nekaj je stalnih, nekateri pa potrebujejo le občasni prevoz. Najbolj pogosta relacija je Ribnica – Ljubljana, pa tudi Ribnica-Kočevje.

Prostofer tudi za našo Ribnico predstavlja družbeno koristen projekt, saj se z izvedbo le tega povečuje udeležba starejših v cestnem prometu, izboljšuje njihova mobilnost ter ves čas se izvaja aktivno medgeneracijsko povezovanje.

Kako deluje PROSTOFER?

Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. Vozilo je zagotovljeno s strani občine, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje tako voznika kot tudi sopotnikov. Klicni center je na voljo za rezervacije prevozov vsak delovnik med 8. in 18. uro, rezervacijo prevoza pa je potrebno najaviti vsaj 3 dni pred izvedbo storitve. Vozniki prostovoljci bodo prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro, izjemoma pa se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam.

Kdo je lahko PROSTOFER?

Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vendar pa so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki – svojim sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz avta: pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo nesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah … To so ljudje z velikim srcem, ki jemljejo svojo humanost za samoumevno in častno dejanje.

Kako postati PROSTOFER?
Vozniki, ki želijo postati prostoferji, to sporočijo na Občino, v kateri živijo in je priključena projektu Prostofer. Kontakt: obcina@ribnica.si ali 01 837 20 00.

Komentiraj