Ribnica

Spominska slovesnost na Mali gori ob 73-letnici TIGR-a

Proslava TIGR na Mali gori 2014
Proslava TIGR na Mali gori 2014

Ribnica – Domoljubne in veteranske organizacije s Primorske ter člani in simpatizerji borčevskih organizacij iz Ribnice in Kočevja so se v soboto, 10. maja 2014 zbrali na Mali Gori pri Ribnici, kjer je potekala slovesnost ob 74. letnici prvega oboroženega spopada med Slovenci in italijanskimi orožniki, 13. maja 1941.

Proslava TIGR na Mali gori 2014

Proslava TIGR na Mali gori 2014

V tamkajšnji gozdni koči so se utaborili Danilo Zelen, Ferdo Kravanja in Anton Majnik, udarno jedro tigrovske organizacije, sicer pripadniki primorskih Slovencev združenih v tajno protifašistično organizacijo TIGR (kratica za Trst, Istro, Gorico in Reko). To je bila prva organizacija v Evropi, ki se je uprla fašizmu, a to pri nas dolgo nismo hoteli priznati. Tudi danes, ob velikih dogodkih, kakršne je bil včeraj, Dan Evrope. Zato, je poudaril Marjan Bevk, predsednik združenja TIGR, ker so bili Tigrovci Slovenski in ne Naši in Vaši. V spomin so se zapisali s krvjo, njihov boj v Mali Gori pa je bil veliki zadnji boj od ustanovite leta 1927, saj od takrat lahko govorimo o Trigrovcih partizanih. Največji del se jih je namreč priključil slovenski narodno osvobodilni vojski. Z njo so tudi Primorcu uresničili svoje velike sanje.

Slavnosti govornik, predsednik državnega sveta Mitja Brvar je poudaril, da se vselej zapletamo, postajamo nestrpni, ker spreminjamo zgodovinska dejstva, ki so krojila uporništvo proti okupatorju. Zbrane je nagovoril tudi ribniški župan Jože Levstek. Slovesnost so pripravili združenje Tigr Primorska, borčevska organizacija Ribnica in občina Ribnica.

Mitja Brvar o dejstvih
Mitja Brvar o sedanjosti

Vir: radiokrka.com

Komentiraj