Ribnica

Spominska slovesnost na Mali gori ob 70-letnici TIGR-a

TIGR

TIGR

Mala gora – Na Mali gori nad Ribnico je v soboto, 14.5.2011 potekala spominska slovesnost ob 70. obletnici prvega spopada Slovencev s fašističnim okupatorjem. Slavnostni govornik, predsednik parlamenta. Pavel Gantar, je poudaril, da rodoljubna organizacija TIGR in tigrovci končno dobivajo zasluženo mesto v slovenski zgodovini ter sloves, kakršnega si zaslužijo.

Tu, na Mali gori, je 13. maja 1941 prišlo do prvega oboroženega spopada Slovencev z italijansko vojsko v okupirani Sloveniji. To je bil prvi spopad med slovenskimi domoljubi in italijanskimi okupatorji,” je na prireditvi, ki jo že vrsto let prireja Društvo TIGR Primorska, spomnil Gantar. Čeprav je bil fašizem dobro zamišljen sistem zla, mu po Gantarjevih besedah ni uspelo zlomiti uporniškega duha primorskih in istrskih Slovencev.

Pod tujo oblastjo sta nas družila jezik in kultura
Za Slovence, ki smo vso svojo zgodovino živeli v tujih okvirih in pod tujo oblastjo, sta bila jezik in kultura, kot je poudaril, ključna elementa, ki sta krepila in utrdila zavest o skupni pripadnosti, povezanosti ter skupni zgodovinski usodi. To nam je navsezadnje omogočilo, da smo zrasli v narod, je dejal Gantar.

Gantar: TIGR, simbol neverjetne enotnosti
Tajna protifašistična organizacija TIGR po njegovem mnenju predstavlja za današnje čase simbol prav neverjetne enotnosti in povezanosti ne glede na različnost političnih nazorov. Glavni cilj in temeljno poslanstvo sta bili osvoboditev Primorske in njena priključitev k matični domovini.

Ta odločenost in ideološka razbremenjenost tigrovskih upornikov je lahko navdih vsem nam tudi danes,” pravi Gantar in dodaja, da bi si morala sodobna slovenska politika bolj prizadevati za iskanje soglasja o vprašanjih, ki niso ideološke narave.

Vir: rtvslo.si, Al. Ma.

Komentiraj