Ribnica

Spominska slovesnost na Mali gori 2015 ob 74-letnici TIGR-a

Proslava TIGR na Mali gori 2015
Proslava TIGR na Mali gori 2015

Ribnica – Na Mali Gori nad Ribnico je v nedeljo, 10. maja 2015 potekala tradicionalna spominska prireditev v počastitev prvega oboroženega upora Slovencev, članov protifašistične organizacije TIGR, proti italijanskemu okupatorju. Slavnostni govornik je bil tržaški zgodovinar Milan Pahor, predsednik odbora za počastitev žrtev Bazovica.

V kulturnem u programu so nastopili moški pevski zbor Dragotin Kete iz Ilirske Bistrice in kulturna akcija mladih tigrovcev.

V Češarkovi koči na Mali Gori so se 13 maja 1941 utaborili Danilo Zelen, Ferdo Kravanja in Anton Majnik, udarno jedro tigrovske organizacije, sicer pripadniki primorskih Slovencev združenih v tajno protifašistično organizacijo TIGR (kratica za Trst, Istro, Gorico in Reko). Okoli devete ure so trojico po izdaji napadali italijanski orožniki. Vodja vojaške organizacije Tigra Danilo Zelen, ki je bil v tem spopadu ubit, je bil prva žrtev protifašističnega gibanja pri nas, Ferdo Kravanja je bil težko ranjen in ujet, Anton Majnik pa ujet, vendar jim je vklenjen pobegnil.

Samoobrambna organizacija TIGR je bila ustanovljena že leta 1927 na Nanosu, delovala pa je preko trojk, z željo zediniti primorsko ljudstvo z matično domovino. V to organizacijo so spontano vstopile vse napredene (domoljubne) slovenske liberalne in tudi katoliške sile, po letu 1935 tudi komunistična organizacija.Tigr je kasneje svoj boj nadaljeval pod okriljem Osvobodilne fronte, čeprav ga slednja ni povabila v svoje vrste. Rodoljubne tradicije društva neguje organizacija Tigr Primorska.

Na proslavi so bili prisotni tudi člani gibanja 13. maj. Že pred mesecem dni, je dejal član gibanja Andrej Magajna, so se z organizatorji prireditve želeli dogovoriti, da bi tudi oni kaj prispevali temu dogodku, saj so bili člani Tigra tudi krščanski socialisti, a so bili napačno razumljeni. V državnemu zboru bo v ponedeljek ob 10. uri posvet TIGR in njegov pomen za današnji čas.

Vir: radiokrka.com

5 komentarjev

 • TIGR 13. maj 1943 na Mali gori pri Ribnici
  Spomin na zajetje oz. na napad karabinjerjev na tri pripadnike protifašistično primorske zamejske organizacije TIGR 13. maja 1941, skritih v koči na Mali gori pri Ribnici, se praznuje šele v samostojni Sloveniji.
  Kot poznam oz. razumem akcijo 13. maja 1941 v Mali gori pri Ribnici, gre pravzaprav žal za žalosten dogodek, ne pa pravi načrtni spopad z okupatorji z vsebino NOB , oz. ga ne moremo povezovati že z organiziranim odporom partizanov proti nemškemu ali italijanskemu okupatorju v okviru OF oz. NOB!
  Italijanski karabinjerji so po okupaciji Slovenije odkrili tri tigrovce v skrivališču v Češarkovi koči na Mali gori in so jih hoteli zajeti in aretirati.
  Tigrovci so se jim z orožjem junaško uprli.
  Danilo Zelen je bil tanjen in se je ustrelil, da ni padel v roke karabinjerjem, kot so se to preje dogovorili..
  Ferdo Kravanja je bil ob poizkusu samomora ranjen in ostal nezavesten. Italijani so Ferda Kravanjo nato oskrbeli v bolnici. Kasneje se je pridružil partizanom in padel.
  Anton Majnik ni bil ranjen in so ga karabinjerji zajeli, a jim je pri sestopu z Male gore pobegnil. Nato se je pridružil ribniški četi. Kasneje l. 1943 ga je likvidiral VOS.
  Danilo Zelen je bil torej v tej borbi edina žrtev med Tigrovci. Bil je vodja vojaškega dela TIGR, a ni bil partizan OF in NOB.
  Danilo Zelen je bil rezervni obveščevalni častnik Dravske divizije VKJ – Vojske kraljevine Jugoslavije.
  O tem se še vedno molči!
  Vse tri Tigrovce so Italijani iskali že pred okupacijo in jih po okupaciji Jugoslavije odkrili na Mali gori pri Ribnici.
  Na spomeniku Antonu Majniku v Ribnici, postavljenem v času SFRJ, ni niti ne besede, da je bil on član TIGR a!
  Spominske slovesnosti ob pomembnih obletnicah obeležujejo na najvišji državni ravni.
  Tako so bili govorniki predsednika DZ RS Pavle Gantar in dr. Gregor Virant in tudi predsednik RS Borut Pahor!

  http://sl.wikipedia.org/wiki/Danilo_Zelen
  http://www.hervardi.com/danilo_zelen.php
  http://vojastvo-military.si/wp-content/uploads/okupatorji.pdf
  http://www.hervardi.com/rejec_partija_in_tigrovci.php
  http://www.casnik.si/index.php/2013/04/03/resnica-o-tigr-u/

  Franc Mihič
  2015-05-15

 • Ali je res, da so v organizacijo TIGR spontano vstopile vse napredene (domoljubne) slovenske liberalne in tudi katoliške sile, po letu 1935 tudi komunistična organizacija. »Tigr je kasneje svoj boj nadaljeval pod okriljem Osvobodilne fronte, čeprav ga slednja ni povabila v svoje vrste. Rodoljubne tradicije društva neguje organizacija Tigr Primorska. Primorci smo si bili enotni takrat, enotni smo tudi danes »,je poudaril govorni Pahor?

  V nedeljskem intervjuju na RTV SLO TV, 17. maj 2015, pa je največja poznavalka delovanja TIGR a, Primorka dr. Mira Cenčič, povsem jasno in verodostojno, na podlagi proučevanja zapisov, vsej slovenski javnosti povedala, da so komunisti delovali predvsem za internacionalne cilje komunistične ideologije, to je partije, ne pa za narodne cilje. Komunisti so svojo ideologijo postavili nad interese naroda!
  Vsak odpor proti okupatorju izven OF in nadzora komunistov pa je bila izdaja! Komunisti so odločili, organizacijo TIGR je potrebno uničiti, a njene posameznike pa pritegniti v OF.
  http://4d.rtvslo.si/arhiv/intervju-tv/174336328

  Govoreča dejstva temu pritrjujejo:
  1. Spomenik Tigrovcem na Mali gori, je bil postavljen šele v samostojni demokratični Sloveniji.
  2. Spomenik Tigrovcu Antonu Majniku v Ribnici, ki je postavljen že v SFRJ, v času vladavine KP, pa niti z besedo ne omeni TIGR – a.

  Menim, da članek ne sporoča resnice o TIGRU.
  Menim, da je to skrajno nespoštljivo do Tigrovcev zvestih TIGRu in do javnosti, do zgodovine.

 • TIGR je izdal komunist!
  Danilo Zelen je bil vodja vojaškega dela primorske protifašistične organizacije TIGR v tedanji fašistični Italiji, a bil je tudi jugoslovanski državljan in rezervni obveščevalni častnik Dravske divizije VKJ – Vojske kraljevine Jugoslavije.
  Danilo Zelen je umrl na Mali gori pri Ribnici, ker je tam TIGR – ovce izdal Filip Tekavec, komunist, kasnejši komandir ribniške čete na Travni gori. To je najnovejše zgodovinsko odkritje, kar je nedavno javno zaradi resnice povedal pričevalec na TV, njegov sin, Bruno Tekavec. Danilo Zelen zasluži spomenik , primorski TIGR pa državni praznik.

  Ovadba Tigrovcev: Zelena, Majnika, Kravajne se je napisala na naši kuhinjski mizi.
  http://www.rtvslo.si/pricevalci/napovednik/55

 • Mihič, a te res ni sram tvojih laži in svinjarijah ki jih počneš zaradi nadaljevanja vašega nasilja in genocida nad Slovenci?! Izdajalci kot si ti nikdar niste bili Slovenci ker ste si sami zapravili vse pogoje da bi to lahko bili vključno s svojo domovino ki ste jo takoj po prihodu fašistov ob močnem zvonenje predali fašistom, Tinje okupatorjem in morilcem nedolžnih Slovencev kar je najbolj ogabno in gnusno dejanje!!! Zapri svoj lažnivi Popovski domobranski kljun in pusti to lepo državo pri miru! Enako velja za tvoje pastirje in vse ostale kriminalce iz vaše črede !

 • TIGRovce je italijanskim fašistom izdal komunist Filip TEKAVEC kasnejši poveljnik Ribniške čete
  – je povedal za oddajo PRIČEVALCI njegov sin Bruno TEKAVEC

  “…Pričevalec Bruno je prvič javno razkril družinsko skrivnost, da je bil to njegov oče Filip Tekavec, predvojni komunist in poznejši komandant ribniške čete….”

  link do oddaje kjer sin to pove :
  https://4d.rtvslo.si/arhiv/pricevalci/174341875

Komentiraj