Ribnica

Riko Ribnica začel z gradnjo kanalizacijskega projekta

Gradnja povezovalnega kanala v Viru pri Stični
Gradnja povezovalnega kanala v Viru pri Stični. Foto: Gašper Stopar

Ivančna Gorica – Z gradnjo 1.775 m dolgega povezovalnega kanala v Viru pri Stični se je prejšnji teden tudi uradno začela izvedba projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Krke – 3. sklop. Investitorja sta občini Ivančna Gorica in Grosuplje, izvajalec pa Riko Ribnica, d.o.o..

Gradnja povezovalnega kanala v Viru pri Stični

Gradnja povezovalnega kanala v Viru pri Stični. Foto: Gašper Stopar

Projekt je razdeljena v dva sklopa, od katerih eden poteka v ivanški občini drugi pa v grosupeljski, v obeh pa bodo zgradili več kilometrov kanalizacijskih vodov in prenovili oz. nadgradili svoji centralni čistilni napravi.

Kot je poudaril župan Ivančne Gorice Dušan Strnad, gre za enega največjih projektov v zgodovini občine, zagotovo pa največjega na področju kanalizacije. Ob začetku del je direktorjema podizvajalcev – Riko je izbral grosupeljske Komunalne gradnje in novomeško GPI Tehniko – Viktorju Dolinšku in Dragu Muhiču zaželel korektno izvajanje in čim manj zapletov pri gradnji.

[oglas tip=”180×150″]Celoten projekt je ocenjen na dobrih 25 milijonov evrov, od česar bo v grosupeljski občini izvedenih za 21,5 milijona evrov del, v ivanški pa za nekaj več kot 4 milijone. Operacijo iz Kohezijskega sklada delno financira Evropska unija, ki bo prispevala 14,8 milijona, država bo primaknila 2,6 milijona, ostalo pa bosta morali vsaka v svojem deležu zagotoviti občini.

V ivanški občini bodo zgradili 5.895 metrov nove kanalizacije, tri črpališča in prenovili obstoječo centralno čistilno napravo, ki se bo iz kapacitete iz 15.000 PE zmanjšala na 6.000 PE. Investicija v povezovalna kanala bo potekala na območju aglomeracij Vir pri Stični in Višnja Gora. Ko bo naložba končana, se bo v omenjenih aglomeracijah na odvajanje dodatno priključilo 1.575 prebivalcev, na čiščenje odpadne vode pa 1.810 prebivalcev.

Vir: dolenjskilist.si, foto: Gašper Stopar

2 komentarja

Komentiraj