Ribnica

Ribniški župan: Odnos ženska – moški ima dva konca, na obeh hkrati ne gre

Jože Levstek, župan občine Ribnica

Jože Levstek, župan občine Ribnica

RibnicaPojasnilo pisanja v glasilu Rešeto. Po odmevni aprilski kolumni, ki je sprožila precej burnih odzivov po državi, je ribniški župan v novem Rešetu pojasnil svoje takratno pisanje in dodal: Nimam se za kaj opravičevati.

Ženska se ne zaveda, da sama v vlogi vodje nikoli ne more zablesteti, ker ji manjkajo, milo rečeno, moške lastnosti, tako telesne kot duhovne“, je le eden izmed navedkov iz kolumne, ki jo je ribniški župan Jože Levstek aprila napisal za občinsko glasilo Rešeto in je privedla tudi do obžalovanja njegove stranke SDS.

“Izluščiti nekaj stavkov in jih komentirati”
Prav proti takšnim citatom zunaj sotvarja ter njihovi samovoljni interpretaciji je župan nastopil v julijski rubriki Izpod županovega peresa (stran 5). Nihče ne išče grešnega kozla v sebi, dosti lažje ga je iskati v drugih in nanj obesiti vse, kar v resnici tišči nas same. Zato je tako lahko izluščiti nekaj stavkov in jih komentirati,” je zapisal.

Izpostavil je veliko različnost pogledov, mnenj in življenjskih izbir. Če rečemo miza, misli nekdo na mizo z nedeljskim kosilom, drugi na delovno mizo v pisarni, mizar na delovni »ponk«, gostilničar na bifejsko mizo, kdor preživi večino časa pred televizijo, na mizico v dnevni sobi ipd. Različnost se še toliko bolj poveča, ko se fokus premakne na nematerialne pojme, odnose, prijateljstvo itd., je nadaljeval župan.

Ko je predstavljal svoj pogled na te pojme, nikakor ni imel namena kogar koli žaliti, ni bil zlonameren in zato se nima za kaj opravičevati. Tisti, ki jih je njegova prejšnja kolumna razburila, so jo razumeli tako, kot so le oni sposobni, izluščili so nekaj stavkov in jih komentirali, je ocenil Levstek.

“To so njihove razlage, ne moje”
[oglas tip=”180×150″ p=”D”]Tako je kar nekaj komentatorjev videlo le svojo mizo, iz moje pa so naredili tnalo, na katerega so razgrinjali svoje poglede. To so bile njihove misli in razlage, ne moje. Ker je bil prag žaljivosti večkrat prestopljen, bi se morali zamisliti vsi, ki so si moj tekst narobe razlagali,” je zavrnil očitke o šovinizmu.

Poudaril je, da spoštuje in sprejema vse življenske sloge, tudi takšnega, ko se ženska povsem posveča karieri in je le redko doma. Lahko pa ima o tem svoje mnenje, je dodal. Sam ima raje žensko v vlogi matere, partnerice in sogovornice, ki zna izraziti ustvarjalnost tako v okolici kot tudi za domačo mizo.

Aprilska številka razburila del javnosti
V aprilski številki občinskega glasila Rešeto je Levstek objavil uvodnik, v katerem se je posvetil svojemu videnju vloge današnjih moških in skozi njihovo prizmo tudi vloge žensk: Če hočemo ali nočemo priznati, v sodobnem svetu naši moški več ne igrajo vloge glave družine, saj so naše ženske prevzele »tri vogale, pa še četrtega malo« in odločajo o večini dnevnega dogajanja v življenju družine.”

Po njegovem mnenju ženske tudi ne pomagajo več moškim, da bi se izurili v vlogi zrelega moškega. Žena je tu kot ovira, problem, da ga ne zna več sprejeti kot avtoriteto in glavo družine, s čimer bi krepila njegovo malce okrnjeno samozavest. Brez predsodkov in minimalnega občutka za resničnost gre še naprej, saj želi celo tekmovati z njim,” je takrat zapisal Levstek.

Zapisano je takrat obsodila tudi njegova stranka SDS z besedami: “V kolikor so navedbe iz njegovega zapisa točne in resnične, so vredne obžalovanja in v celoti neprimerne.

Vir: rtvslo.si, Al. Ma.

1 komentar

  • Župan bravo !
    Zares, dobro si povedal, nimaš se za kaj opravičevati! Žal mi je le to, da tega nisi povedal novinarjem pred kamero in v mikrofon tedaj, ko so rinili z vprašanji vate!

Komentiraj