Ribnica

Ribniški župan Jože Levstek zanika, da bi z zapisi zaničeval ženske

Jože Levstek, župan občine Ribnica

Jože Levstek, župan občine Ribnica

Ribnica – Župan Ribnice Jože Levstek je v aprilski številki občinskega glasila Rešeto objavil članek, ki analizira sodobne moško-ženske odnose in vlogo žensk pri “pocopatenju” mož. Na to so se odzvali v zunajparlamentarni LDS in članek označili za “nedopusten mačističen napad na ženske“. Levstek to zanika, poudarja, da s člankom daje ženski veliko težo.

Levstek je med drugim v Rešetu zapisal, da v tem “čudnem svetu, ženska moškemu največkrat ne pomaga pri tem, da bi se v vlogi zrelega moškega izuril“, pač pa je po njegovem mnenju žena tu “kot ovira, problem, da ga ne zna več sprejeti kot avtoriteto in glavo družine“.

Poleg tega gre žena “brez predsodkov in minimalnega občutka za resničnost” še naprej in želi celo tekmovati s svojim možem, piše Levstek v rubriki Izpod županovega peresa. Levstek nadalje analizira, da se žena ne zaveda, “da sama v vlogi vodje nikoli ne more zablesteti, ker ji manjkajo, milo rečeno, moške lastnosti, tako telesne kot duhovne“.

Po drugi strani pa je ženska s svojim “copatkom” neskončno nezadovoljna in nezadovoljena, moški pa niso nikoli nagrajeni z občudovanjem svoje žene, prijaznostjo ali vsaj majčkenim zaupanjem in odobravanjem, meni Levstek. Zato se moški po njegovem mnenju zatekajo k delu ali pa k alkoholu. Taki nečloveški ukrepi pa se, tako Levstek, za moško samozavest poznajo tudi ponoči pod “koutrom”.

Na te zapise so se odzvali v zunajparlamentarni LDS. Kot so zapisali, so Levstkove trditve o vlogi in položaju žensk v družbi in družini nevredne župana, nevarne in tudi protiustavne. Ocenjujejo, da Levstek v svojem razglabljanju kaže odkrito sovraštvo do nežnejšega spola.

V LDS trdijo, da župan Ribnice s tem zapisom pove “največ o sebi in svojem omejenem, srednjeveškem pogledu na svet, čeprav si tega kot človek, ki so ga volivci in volivke izvolili na najvišji položaj v občini, ne bi smel privoščiti“.

Mnenja so njegova, ne SDS-ova

Levstek pa je za STA pojasnil, da želi biti s svojimi zapisi v lokalnem glasilu družbeno aktiven. Zapisi so, kot poudarja, namenjeni zgolj občanom, saj se skuša držati lokalnega okolja, ki ga dobro pozna. Levstek, ki je član SDS, poudarja, da je to njegovo osebno mnenje in da stranka nima nič s tem.

Odzivov na ta članek, kot pravi, ni prejel. “Moje članke si ljudje z užitkom preberejo, včasih se malo namuzajo,” pojasnjuje in doda, da so lahko njegovi članki malo groteskni. “Včasih skušam prikazati situacijo črno-belo, malo popularizirati“, ali pa osvetliti temo iz drugega zornega kota, kot ga dnevno ustvarjajo mediji, pravi Levstek.

Levstek zanika zaničevanje žensk

Sicer pa poudarja, da s člankom ni želel zaničevati žensk, temveč prav nasprotno. “Dal sem ženski veliko težo, ne ciljam na zmanjševanje njene pomembnosti,” je pojasnil. “Jaz imam ženske rad, zato imam tudi pet otrok,” je pristavil.

Vir: dolenjskilist.si

Komentiraj