Ribnica

Ribniški pasijon 2012: Prva uprizoritev zelo dobro uspela

Ribniški pasijon 2012 - prva uprizoritev, Jezus nosi križ

Jezus nosi križ

Ribnica – V soboto, 24. marca 2012 so pod okriljem Društva katoliške mladine Ribnica, uspešno izpeljali prvo uprizoritev Ribniškega pasijona 2012.

Prijetnemu ambientu in vzdušju z jeruzalemskih tržnic ter križanju in Jezusovi smrti na križu, je bilo letos že 6. leto zapored priča precejšnje število obiskovalcev, ki so prišli iz celotne Slovenije. Seveda ni manjkalo domačinov, ki so si pasijon ogledali že večkrat in bili tudi tokrat navdušeni.

Pri projektu sodeluje okrog 150 prostovoljcev vseh generacij iz različnih župnij ribniško – kočevske dekanije (Ribnica, Dolenja vas, Sodražica, Velike Lašče, Turjak, Dobrepolje, Kočevje, Stara cerkev …)  pridružili so se tudi od drugod (Št. Jurij). Vedno znova so veseli novih obrazov in poznanstev, zato v pasijonsko družino radi sprejmejo prav vsakega.

[oglas tip=”180×150″ p=”L”]

Ribniški pasijon 2012 - prva uprizoritev, rimska vojska

Rimska vojska

Značilnost Ribniškega pasijona je v glasbi, so namreč edini pasijon v Evropi, v katerem se v živo izvaja rock glasba. Zanjo skrbi skupina instrumentalistov in skoraj 40 članski P-zbor, ki ga je letos prevzela ga. Bernarda Kogovšek. Scenarij in režija je tudi tokrat v rokah Mladena Pahovića, celoten projekt pa vodita Helena Ilc in Erna Zabukovec. Za kostume in obleke poskrbijo šivilje, da je vse ob pravem času na pravem mestu pa urna scensko–tehnična ekipa. Za pravo razpoloženje, polne stojnice, napolnjene želodčke so zaslužne branjevke, ki skupaj z domačimi rokodelci ustvarjajo pristnost in domačnost.

Glavni poudarek letošnjega pasijona so Jezusove besede »S poljubom izdajaš …« ob katerih se vsak lahko po svoje zamisli, vsak si lahko te besede razlaga po svoje. Poljub je lahko nekaj lepega, je izraz ljubezni, prijaznosti, prijateljstva, nežnosti, lahko pa je tudi izraz prevare, sovraštva, izdaje; poljub, ki lahko človeka prizadene.

Za vse, ki ste zamudili prvo uprizoritev, vabljeni v nedeljo, 1. aprila 2012, ob 20. uri, v ribniški Grad. V primeru slabega vremena uprizoritev odpade, več o pasijonu si lahko preberete tudi na spletni strani www.ribniskipasijon.si.

V Rokodelskem centru Ribnica si lahko poleg Škofjeloškega pasijona ogledate tudi razstavo Ribniškega pasijona.

ZVOK
Franci Debeljak Jezus
Helena Ilc vodja projekta
Lojze Ilc vodja scene
Mladen Pahovič režiser
Nejc Ilc vodja P banda

Marjanca Rigler, Marko Modrej

Komentiraj