Ribnica

Pesmi Ribniškega pasijona kmalu na zgoščenki

Snemanje pesmi ribniškega pasijona
Snemanje pesmi ribniškega pasijona

Ko se otroci pripravljajo na novo šolsko leto, se koordinatorji Ribniškega pasijona že začnemo pripravljati na nove uprizoritve. Letošnja pasijonska sezona pa se je nekoliko prej začela tudi za pasijonske glasbenike, saj smo pevci P-zbora prejeli novico, da se bo izbor avtorskih pesmi prejšnjih uprizoritev Ribniškega pasijona snemalo za izdajo zgoščenke.

To je seveda pomenilo, da bi morali začeti vaditi še pred mesecem decembrom, ko se običajno vsako leto začnemo pripravljati na pasijon. Ne glede na to se nas je velika večina odločila za sodelovanje pri snemanju. Kar nekaj nas je bilo takih, za katere je bila to prva taka izkušnja in že iz tega razloga zanimiva.

Še bolj zanimivo pa je postalo, ko je snemanje v pravem radijskem studiu nekaj dni pred dogovorjenim terminom padlo v vodo in nam je velikolaški župnik Andrej Ojstrež za ta namen velikodušno prepustil prostor v župnijskem domu. Če se kdo slučajno sprašuje, ne, nimamo snemalnega studia v velikolaški župniji, pripraviti smo ga morali kar sami. Sobo smo najprej dobro zvočno izolirali s pomočjo odej, preproge in drugih pripomočkov (preveč odmevati pri snemanju menda ne sme), nato pa je sledila tehnična oprema z mikrofoni, slušalkami in vsem, kar zraven spada.

Snemali smo v dveh delih oziroma vikendih, vsak zborovski glas posebej. Nadeli smo si slušalke in se trudili zadeti note, ritem in pravo izgovorjavo. Vse to dogajanje je, vsaj prvič, trajalo skoraj cel dan, zato smo imeli lepo priložnost, da se vmes malo podružimo in poklepetamo. Med snemanjem in po snemanju ni manjkalo vicev, smeha, poizkušanja domačih pekovskih dobrot, kuhanja kave, pa tudi kvačkanje je prišlo na vrsto.

Hvala vsem instrumentalistom za posneto celotno glasbeno podlago, pevcem in solistoma za dobro voljo in ves vložen trud, zborovodkinji P-zbora Petri Ilc, ki je verjela v naše, čeprav amaterske, sposobnosti, bila z nami vsako minuto vaj in snemanja ter nas veliko naučila. Posebna zahvala gre avtorjem glasbe in besedil (Nejc Podobnik, Petra Ilc, Nejc Ilc, Jožef Mezeg) za prelepo glasbo in duhovno bogata besedila ter Nejcu Podobniku in Tinetu Lustku, za njuno potrpežljivost, profesionalno tehnično izvedbo snemanja in montažo vseh skladb.

Vsakotedenske pevske vaje, posebne vaje instrumentalistov, nekaj snemalnih vikendov, še več montažnih ur … vse to zaobjeto v pet mesecev trdega dela – če k temu ne prištejemo prečutih noči, ko so nastajala besedila in glasba. Rezultat vam bomo kmalu ponudili v obliki zgoščenke z 12 skladbami Ribniškega pasijona. Prisluhnili boste lahko 11 avtorskim skladbam in eni priredbi, ki so bile v zadnjih štirih letih napisane za uprizoritve pasijona.

Ob tem pa vas vabimo tudi na letošnje uprizoritve Ribniškega pasijona z naslovom “Bodite pogumni!”: v soboto, 24. 3., v Kočevju, na velikonočni ponedeljek, 2. 4., v Ribnici, v nedeljo, 8. 4., v Grosuplju in v soboto, 14. 4., v Škofji Loki. Vse uprizoritve bodo v športni dvorani s pričetkom ob 19. uri. Vstopnine ni, smo pa veseli prostovoljnih darov za kritje stroškov. Vabljeni!

Miriam Lavrič in Helena Ilc

Komentiraj