Ribnica

Ribniške mažorete pete na evropskem prvenstvu v Franciji

Nastop mlajše selekcije ribniških mažoret
Nastop mlajše selekcije ribniških mažoret
Nastop mlajše selekcije ribniških mažoret

Nastop mlajše selekcije ribniških mažoret

Ribnica – Med 4. in 7. oktobrom 2012 je v mestu Selestat, na vzhodu Francije, potekalo 16. Evropsko prvenstvo mažoret. Sodelovalo je 11 držav z 892 plesalci. Slovenijo sta zastopala Ribnica in Kočevje, z 58. plesalci, od tega je bilo Ribničank 43.

Toliko je v Francijo odšlo tudi navijačev, med katerimi sem bil tudi jaz. Osebno sem bil očaran nad mestoma Selestat, kjer je potekalo prvenstvo in bližnjim Colmarjem, kjer smo bili nastanjeni. Izjemna arhitektura mestnih jeder, kjer se čuti vpliv germanskih dežel, Selestat je od meje z Nemčijo oddaljen dobrih 40 kilomterov, toliko je tudi južneje od Strasbourga, urejenost, kar za Francijo niti ni tako značilno in gostoljubnost domačinov mi je pustilo nepozaben pečat. Tudi športni park v Selestatu je čudovit. Nova dvorana, kjer kot v Ribnici prednjači rokomet, zunanja igrišča, velika parkirišča, urejeni dostopi za invalide, celotna logistika, pričarajo sliko, da je v bistvu vse zelo enostavno, samo pravilno je treba pristopiti k stvari. Skratka, izjemen ambient, brezhibno izpeljana prireditev, točnost, vse je bilo na nivoju, kot mora biti.

[oglas tip=”250×250″ p=”D”]Naše plesalke so odšle na prvenstvo z veliki pričakovanji, želja je bila velika, stopničke so bile na dosegu, vendar se na koncu ni poklopilo po željah. Konkurenca je bila huda, svoje so ‘odplesali’ tudi sodniki, pri katerih se pozna, da velikost in pomembnost države veliko štejeta, bilo pa je tudi nekaj napak med samim nastopom. To predvsem velja za starejšo skupino, ki je nastopila s točko Nezemljani, v kategorji Accessories corps senior. Na koncu so dekleta osvojila peto mesto. V tej kategoriji so zmagale Hrvatice pred Nizozemkami in Belgijkami. Mlajša dekleta so z Nogometaši nastopila v kategoriji Accessories corps minime in ravno tako osvojila peto mesto. Med navijači je pokal šel v roke Norvežanom, ki so pripravili izjemen show, navijali so za vse ekipe. Sicer pri tem Slovenci nismo zaostajali. Matjaž Klun je s svojo harmoniko razvnel številne dlani in grla tako izjemnih staršev ribniških in kočevskih deklet, kot Nizozemcev, Hrvatov, Norvežanov, Angležev, še najbolj so bili zadržani domačini Francozi, Čehi, Bolgari.

Že uvrstitev na tako velik dogodek je za naše mažoretke velik uspeh in peto mesto obeh ribniških skupin med ekipami, ki imajo v Angliji, na Nizozemskem, pa še kje, celo svoje šole, je odlično. Čestitke vsem dekletom, koreografinjam in vodjem, Sabini Ivančič, Jani Rus, Anji Pajnič, za ves vložen trud, nepogrešljiv je v tem mozaiku tudi vodja navijačev, Jani Pajnič. Društvo mažoret in plesalcev Ribnica je z vsemi omenjenimi in neomenjenimi akterji pokazalo Evropi, kje je Slovenija, kje je Ribnica, saj je bila v dvorani, ki sprejme sedem tisoč obiskovalcev, edina občina, ki je izobesila svojo zastavo. Bravo punce, zmagovalke v srcih staršev, pogumno v boj za naslednje evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Norveškem!

Anja Pajnič o občutkih po tekmovanju
Sabina Ivančič – Neposredno po tekmovanju
Jana Rus o pripravah na prvenstvo
Anja Pajnič o treningih
Jana in Anja o sodniških odločitvah

Marko Modrej

Komentiraj