Ribnica

Na mladinskih olimpijskih igrah tudi dve Ribničanki

Monika Oražem in Nika Kožar

Monika Oražem in Nika Kožar

Ribnica – V soboto, 14.8.2010 se bodo v Singapurju začele prve mladinske olimpijske igre, katerih se bo udeležilo tudi 24 mladih športnikov iz Slovenije, starih med 14. in 18. let. Slovenske barve bosta zastopali tudi dve Ribničani, članici Triatlon kluba Inles Riko, in sicer Monika Oražem v tratlonu ter Nika Kožar v kolesarstvu.

V soboto se bodo v Singapurju začele prve mladinske olimpijske igre, katerih se bo v atletiki, jadranju, judu, kajakaštvu, kolesarjenju, lokostrelstvu, namiznem tenisu, triatlonu, veslanju in plavanju udeležilo 24 mladih športnikov iz Slovenije, starih med 14 in 18 let.

Med njimi sta tudi dve Ribničani, članici Triatlon kluba Inles Riko, in sicer Monika Oražem in Nika Kožar. Monika si je pravico do nastopa pridobila na lanskih kvalifikacijah v Španiji, Nika pa se je reprezentančnega poziva razveselila pred dobrim mesecem. Z Ribničankama bo v Singapur odpotoval tudi njun trener Miloš Petelin.

ZVOK: Trener Miloš Petelin o nastopih

O prvih mladinskih olimpjskih igrah

Čez 4 dni bodo mladi športniki, stari od 14 do 18 let, doživeli športni vrhunec v svojih starostnih kategorijah. Singapur namreč gosti prve mladinske olimpijske igre.

Tja se bo odpravila tudi 37-članska slovenska delegacija, ki bo v Singapur odpotovala 10. in 11. avgusta. Slovenska zasedba (13 športnic in 11 športnikov) bo kar pestra, na igre so se namreč uvrstili športniki iz desetih panog. Večina bo sicer morala skozi kvalifikacijsko sito. V Singapurju se bo za najvišja mesta borilo 3.500 tekmovalcev iz 205 držav.

Vzdušje v reprezentanci je fenomenalno

Slovenijo bodo na igrah zastopali štirje atleti, jadralca, judoistka, kajakaša, štirje kolesarji, lokostrelca, namiznoteniška igralka, triatlonka, trije veslači ter pet plavalcev, med katerimi je tudi Katja Hajdinjak. Ta je v imenu udeležencev iger prebrala naslednjo izjavo: “Najprej sploh nisem mislila, da se bom uvrstila v to delegacijo. Pripravljena sem se bila tudi odpovedati počitnicam, samo da sem lahko zraven. Vzdušje v reprezentanci je fenomenalno. Dobro smo se ujeli, v teh dneh smo se lahko spoznali. Pričakujem pa osebne rezultate in rekorde. Pa tudi veliko druženja, da spoznam novo kulturo in pridobim nove izkušnje.” Z izjavo se športniki zavezujejo, da se bodo športno borili in da ne bodo posegali po nedovoljenih sredstvih.

Igre lahko pripeljejo do razširitve znanj

Verjamem v moč slovenskega športa in sem prepričan, da bomo vsaj v nekaterih športih, nastopamo pa v desetih, dosegli vrhunske rezultate in zelo verjetno tudi kakšno medaljo,” je povedal predsednik OKS-ja Janez Kocijančič. “Mednarodni komite želi vrniti igre nekemu staremu izročilu, tako kot je bilo na začetku. Pozneje se je vse podredilo samo športnemu vidiku. Ker gre za mlade ljudi, je spoznavanje z drugimi kulturami pomembna priložnost in mislim, da bo pripeljalo do širitve njihovih znanj,” je še dodal.

Cerar: Pomembne tudi vzporedne dejavnosti

V tem športnem prostoru je to prvovrsten eksperiment,” je poudril nekdanj uspešni slovenski olimpijec in zdajšnji predsednik olimpijske akademije Miro Cerar. Sklenil je: “A za vsakega udeleženca teh iger za mlade je to posebno doživetje in čast: biti med prvimi na prvih olimpijskih igrah. V smislu vrednot, ki se poudarjajo, prijateljstva, odličnosti in solidarnosti, bodo poleg športnih uspehov pomembne tudi vzporedne dejavnosti. Celovit paket bo izjemnega pomena za mlade udeležence.”

Slovenski predstavniki na mladinskih olimpijskih igrah v Singapuru

Atletika:
Žan Rudolf, Jaka Žulič, Maruša Mišmaš in Eva Vivod

Jadranje:
Luka Žan Zelko in Eva Peternelj

Judo:
Urška Potočnik,

Kajak:
Simon Brus in Anja Osterman

Kolesarstvo:
Urban Ferenčak, Rok Korošec, Doron Hekič in Nika Kožar,

Lokostrelstvo:
Gregor Rajh in Brina Božič

Namizni tenis:
Alex Galič

Plavanje:
Aleks Koštomaj, Katja Hajdinjak, Tina Meža in Tjaša Vozel

Triatlon:
Monika Oražem

Veslanje:
Jure Grace, Grega Domanjko in Tarin Čokelj

Vir: radiokrka.com in rtvslo.si

Komentiraj