Ribnica

Na Mali Gori letos kar tri spominske slovesnosti v spomin na padle Tigrovce

TIGR, proslava 2014
TIGR, proslava 2014

Ribnica – Ne le narodno osvobodila borba med 1941 in 1945 ter osamosvojitev leta 1991, tudi nedvomno prvi oborožen upor Slovencev, članov protifašistične organizacije Tigr proti italijanskemu okupatorju 13. maja 1941, deli Slovence. Osrednjo prireditev ob tem dogodku od leta 1994, ko je bilo ustanovljeno, pripravlja domoljubno društvo Tigr Primorske.

V četrtek, 12. maja so predstavniki tega društva s Primorske, vojaških in policijskih organizacij iz leta 1991, borci in drugi pred spomenikom v Mali Gori nad Ribnico, pripravili tradicionalno spominsko svečanost. Slavnostni govornik je bil predsednik te domoljubne organizacija Jogan Savin, zbrane je nagovoril tudi ribniški župan Jože Levstek.

Dogodka so se udeležili predstavniki slovenske vojske, veteranskih, borčevskih vojaških in policijskih organizacij iz leta 1991 in drugi. V petek, 13. maja ob 18. uri so se na istem kraju zbrali član lani ustanovljenega Domoljubnega Tigra 13. maj, s sedežem v Vipavi. Slavnostni govornik bo predsednik Vlili Kovačič. Na tretjo spominsko prireditev pa vabijo v soboto na Malo Goro, k spomeniku Tigrovcem, še člani borčevske organizacije Ribnica.

V Češarkovi koči pri Mali gori so se 13. maja 1941 utaborili Danilo Zelen, Ferdo Kravanja in Anton Majnik, udarno jedro tigrovske organizacije, sicer pripadniki primorskih Slovencev, združenih v tajno protifašistično organizacijo TIGR (kratica za Trst, Istro, Gorico in Reko). Okoli devete ure so trojico po izdaji napadali italijanski orožniki. Vodja vojaške organizacije Tigra Danilo Zelen, ki je bil v tem spopadu ubit, je bil prva žrtev protifašističnega gibanja pri nas, Ferdo Kravanja je bil težko ranjen in zbežal, Anton Majnik pa ujet in vklenjen.
Jogan Savin o TIGR in ustanavljanju vzporednih društev
Jogin Savin o lanski proslavi
Vir: radiokrka.com

3 komentarji

 • Lepo, da ZZB in podobni počastijo spomin na TIGR- a, na borce za osvoboditev Slovencev in Primorske izpod italijanskega fašizma.
  Prav pa bi bilo, da bi se jim najprej opravičili, saj so jih desetletja zatirali in tajili.
  Dokler nismo s plebiscitom naroda dobili samostojne demokratične Slovenije, ni bilo na Mali gori pri Ribnici v spomin TIGR-a nobenega spomenika, kar vse pove o odnosu KPS in enopartijske oblast in SFRJ do TIGR-a.
  To dodatno še vedno potrjuje spominska plošča na trgu v centru Ribnice, ki je bila postavljena v spomin Antona Majnika v času enoumja SFRJ.
  Niti besed ni na plošči, da je bil Anton Majnik primorski TIGROVEC!
  Dejstva, ki povedo vse!

 • Dne, 1. maja 2016 predstavnik Inštituta za novejšo zgodovino, doc. dr. Bojan Godeša, slovenski javnosti na nacionalnem mediju pove, da so bili komunisti do organizacije TIGR normalno zadržani, saj se je organizacija TIGR naslonila na reakcionarne sile, kot je to kralj, oblast Kraljevine Jugoslavije ter bil le nacionalno orientiran.
  Komunisti pa so bili torej revolucionarni in zato napredni in bili orientirani internacionalno?
  Šele v samostojni Sloveniji se spominjamo prvega spopada primorskega TIGR-a z italijanskim okupatorjem ,ki je bil 13. maja 1941 na Mali gori pri Ribnici.
  Žrtev tega spopada je bil vojaški vodja TIGR-a Danilo Zelen, ki je bil tudi državljan kraljevine Jugoslavije in rezervni obveščevalni častnik Dravske divizije VKJ – Vojske kraljevine Jugoslavije, ki je podpirala primorski TIGR.
  Ali je bil torej Danilo Zelen potem reakcionar in nacionalist in ne borec za osvoboditev Slovencev in Primorske izpod italijanskega fašizma?
  Kako se lahko še vedno javno omalovažuje in ponižuje primorski TIGR in s tem njegove borce, ki jim revolucija ni bila cilj žrtvovanja?

 • Zatajevana spominska slovesnost društva Domoljubni TIGR
  DNEVNIK, 30. junij 2016 30
  V ribniškem občinskem glasilu Rešeto berem prispevek, da so se spominu spopada pripadnikov TIGR z italijanskimi okupatorji 13. maja 1941 na Mali gori pri Ribnici letos predstavniki društva TIGR Primorske poklonili že 12. maja. Združenje borcev za vrednote NOB Ribnica pa se je spominu pri spomeniku poklonilo 14. maja. Slavnostni govornik je bil njihov predsednik Danilo Divjak, kar je prikazano na fotografiji v prispevku v Rešetu. Lepo, da ZZB in podobni počastijo spomin na TIGR, to je spomin na borce za osvoboditev Slovencev in Primorske izpod italijanskega fašizma. Prav pa bi bilo, da bi se jim najprej opravičili, saj so jih desetletja tajili. Dokler nismo pod vodstvom Demosa s plebiscitom naroda dobili samostojne demokratične Slovenije, ni bilo na Mali gori pri Ribnici nobenega spomenika v spomin TIGR. Zatajevanje potrjuje spominska plošča na trgu v središču Ribnice, ki je bila postavljena še v času SFRJ v spomin Antona Majnika. Na spominski plošči ni niti besede, da je bil Anton Majnik primorski tigrovec.
  O spominski slovesnosti 13. maja, ki jo je izvedlo društvo Domoljubni TIGR – 13. maj, na dan obletnice dogodka, pa ni v glasilu nobenega sporočila. To društvo, ki ga vodi predsednik Vili Kovačič, si prizadeva, da 13. maj postane državni praznik. Evropskemu parlamentu predlagajo postavitev spomenika tigrovcem, prvim antifašistom v Evropi. Predlagajo, da se v Ljubljani, v Parku Sveta Evrope, postavi spomenik vojaškemu poveljniku Danilu Zelenu, vojaškemu poveljniku TIGR, ki je umrl v spopadu 13. maja 1941.
  Na njihovi slovesnosti je imel uvodni govor predsednik društva Vili Kovačič. Prisotne je nagovoril ribniški župan Jože Levstek iz SDS. Slavnostni govornik je bil dr. Mihael Petrovič, prvi predsednik SO Kočevje, izvoljen na prvih svobodnih volitvah. Spominski venec je pri spomeniku položil brigadir Tone Krkovič.
  Ne morem razumeti in sprejeti, da ribniški župan ni poskrbel, da bi občani Ribnice s pomočjo občinskega glasila izvedeli tudi o slovesnosti društva Domoljubni TIGR – 13. maj, saj ima SDS v Ribnici že dolgo celo večinsko oblast in na novo zaposlenega vodjo stikov za javnostmi, ki je hkrati tudi član uredniškega odbora občinskega glasila.
  Politična omika, ki ne obeta povrniti TIGR zasluženega mesta v zgodovinskem spominu.

Komentiraj