Ribnica

Delovni sestanek o povezovanju v gozdarstvu na posestvu Ugar

Sestanek pri Juriju Rudež, 22.6.2015. Zasedanje strokovne skupine na temo povezovanja v gozdarstvu je potekalo na posestvu Ugar
Sestanek pri Juriju Rudež, 22.6.2015. Zasedanje strokovne skupine na temo povezovanja v gozdarstvu je potekalo na posestvu Ugar

Strokovnjaki s področja gozdarstva in župana Ribnice ter Sodražice so se pretekli mesec sestali na delavnem sestanku na temo sodelovanja in povezovanja v gozdarstvu, ki ga je gostil Jurij Rudež na svojem posestvu Ugar.

Ugar – Delovni sestanek o povezovanju v gozdarstvu, ki je potekal junija v Ribnici, je na predlog predstavnikov lastnikov gozdov sklical predsednik KGZS Kočevje Franc Prelesnik. Poleg ribniškega in sodraškega župana ter gostitelja Jurija Rudeža so se sestanka udeležili tudi Rajko Štefanič, predsednik Zveze  lastnikov gozdov, Cvetko Zupančič, predsednik KGZS, Janko Debeljak, vodja KGZS OE Kočevje, Jošt Jakša, generalni direktor direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo na MKGP, Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove RS, dr. Janez Krč, prodekan za gozdarstvo UL, Biotehniška fakulteta, in mag. Tomaž Devjak, Zavod za gozdove RS OE Kočevje.

Glavna tema pogovorov sta bili oblikovanje enotnega zastopstva pri pogovorih z državnimi predstavniki in izboljšanje stanja v gozdarstvu, ki se kaže predvsem v težavi, kako malega lastnika zainteresirati in motivirati, da bo gospodarjenje z gozdom boljše. V Sloveniji je namreč okoli 460 tisoč lastnikov gozdov, vendar številni lastniki v svojem gozdu še niso prepoznali donosnosti, čeprav bi gozdna površina, ki meri več kot 200 ha, lahko preživljala štiri-člansko družino. S takšno površino pa je potrebno dolgoročno in trajnostno gospodariti.

Župan Jože Levstek je na sestanku izpostavil, kako zelo je ribniška dolina že bila povezana z gozdom in lesom ter da si za to znova prizadeva, denimo, s pomočjo Rokodelskega centra Ribnica, gradnjo lesenih javnih objektov, krajinsko arhitekturo, podpiranjem lesne obrti in proizvodnje, turističnimi in sejemskimi prireditvami ter nenazadnje daljinskim ogrevanjem na biomaso.

Vir: ribnica.si

Komentiraj