Ribnica

Alojz Novak najbolj skrben lastnik gozda

Alojz Novak

Alojz Novak

Kočevski Zavod za gozdove je titulo najbolj skrbnega lastnika gozda na območju kočevske območne enote za letos  podelil Alojzu Novaku iz Velikih Poljan pri Ribnici.
Novak že vrsto let vestno skrbi za 15 hektarov kmetijskih zemljišč in gozdov, v katerih dela v skladu z navodili zavoda.

Poleg tega mu je nagrado prineslo tudi aktivno sodelovanje v poljanski lokalni skupnosti. Čeprav se gospodar Štrukljeve domačije ukvarja predvsem z rejo krav dojilj in kobil z žrebeti, je znan tudi po svojem zapravljivčku, s katerim prevaža turiste in mladoporočence.

V velikem sadovnjaku ohranja stare sorte sadnih dreves, daleč naokoli pa ga poznajo po domačem jabolčnem moštu in sadjevcu. Novak je bil pred dvema letoma tudi edini, ki se je upal lotiti poseka hrasta velikana v Ljubljani. Ta je v obseg meril kar šest metrov, nagrajenec pa je za dokončanje dela potreboval približno tri ure. Sam je določil tudi ceno poseka, in sicer 1000 evrov. Delo, odkrito pravi, ni bilo zapleteno, a je moral malo potarnati, da je lahko zaračunal nekaj več.

Zvok:

Alojz Novak o priznanju
Alojz Novak o hrastu velikanu

Vir: radiokrka.com

Komentiraj