Ribnica

10. kolesarskega vzpona na Grmado 2012 se je udeležilo 39 kolesarjev

10. kolesarski vzpon na Grmado 2012
10. kolesarski vzpon na Grmado 2012
10. kolesarski vzpon na Grmado 2012

10. kolesarski vzpon na Grmado 2012

Ribnica – Prejšnjio soboto, 28.7.2012 je Turistično društvo Grmada organiziralo rekreacijsko kolesarsko prireditev za vse generacije, ki so jo pred leti poimenovali Proč od prometa, s kolesom med hladne gozdove Male gore. Vzpon je bil letos jubilejni, deseti. V Hrovači, kjer je bil ob 14. uri start, se je zbralo 39 kolesarjev iz Ribniške doline, Ljubljane in od drugod. Proga je bila dolga 35 km, potekala je do Otavic, Prigorice, Lipovca, nazaj do Ribnice, po Mali gori, mimo Seljana, čez Špičnik, kjer so kolesarji tekmovali na čas, ter naprej na Grmado. Proga je imela dva vzpona, z višinsko razliko 372 metrov. Vsi tekmovalci so na cilju prejeli spominsko majico in topel obrok.

Pri vzponu na Špičnik so bili najhitrejši Franci Šilc iz Dolenjih Lazov, ki je zmagal že lani, Aleš Turk iz Goriče vasi in Ludvik Peterlin iz Slatnika.

Na Grmado so najhitreje prikolesarili Mirko Štupica iz Dolenjih Lazov, Bojan Oražem iz Ribnice in Simon Novak iz Sušja. V kategoriji kolesarjev do 35. leta so bili najhitrejši Matjaž Pucelj iz Sodražice, Samo Kotnik iz Nemške vasi in Gašper Mauko iz Ljubljane.

V kategoriji nad 35 let je zmagal Franci Šilc iz Dolenjih Lazov, pred Alešem Turkom iz Goriče vasi in Ludvikom Peterlinom iz Slatnika.

Med dekleti je bila najhitrejša Petra Šilc iz Slatnika, druga je bila Meta Šilc iz Dolenjih Lazov in tretja Lidija Lovšin iz Žlebiča. Rekord proge, kjer merijo čas, ostaja v lasti Luke Koširja, ki je zmagal pred dvema letoma.

Najmlajši kolesar je bil letos Jure Novak iz Ribnice, ki je dopolnil 13 let, najstarejš pa Janko Pogačnik z Brega pri Ribnici, z letnico rojstva 1951, ki se bo prihodnje leto udeležil znamemite vzdržljivostne dirke DOS (dirka okoli Slovenije).

Vseh deset vzponov se je udeležil Boštjan Benčina iz Ribnice.

[oglas tip=”200×200″ p=”D”]Organizatorji so se znova potrudili pri celotni organizaciji, s pomočjo PGD Velike Poljane in ostalih članov društva so poskrbeli za ‘dirko’ na visokem nivoju. Tako Mara Okorn, predsednica TD Grmada, kot Janez Lovšin, idejni pobudnik vzpona sta bila po prireditvi zelo zadovoljna. Okornova se v teh desetih letih rada spominja vzpona, ko je kolesarje motil dež, vendar je bilo takrat vzdušje izjemno, bilo je zelo veliko kolesarjev, iz katerih je vrela posebna energija in ravno to jim je dalo zagona, da so z vzopni nadaljevali.

Lovšin, ki je pred desetimi leti pričel z vzponi, takrat še iz Sušja, preko Ortneka, Velikih Poljan, do Grmade še niso kolesarili, se rad sopminja začetkov in nadaljnjega razvoja dogodka, ki združuje, kot sta povedala oba glavna akterija vzpona, same prijetne ljudi. ‘Otroci’, ki so pred desetletjem kolesarili s pobudniki rekreativne prireditve se znova vračajo na ta vzpon, tokrat že odrasli kolesarji, tako da se za ohranitev vzpona na Grmado ni bati.

Vir: radio1.si

1 komentar

Komentiraj