Pisma bralcev

Opekarska cesta je nevarna

Opekarska cesta, Ribnica

Opekarska cesta, Ribnica

Varnost na cesti je dobrina, ki jo vsi cenimo. Za Opekarsko cesto lahko rečem, da je nevarna, predvsem za najšibkejše udeležence v prometu, to je za pešce, predvsem za starejše in za otroke in  njih spremljevalce.

Na odseku od gostišča »Uršnjak« do starega stadiona, in tudi naprej, so pločniki, ali neurejeni, ali na več mestih tako ozki, da je hoja po njih tako nevarna, da lahko pešca oplazi mimo vozeče vozilo. Zlasti nevarno je tedaj, ko se srečata dve nasproti vozeči vozili, saj se mora pešec zasukati, da umakne »ramo in roko« s cestišča.  Ob strnjenem prometu in prometnih konicah, ponoči, ob slabem vremenu, je ob dovoljeni hitrosti nevarnost za pešca zelo velika, saj mora biti stalno na preži, da se izogne nesreči.

Vsak si lahko predstavlja, kako je ta del ceste v urbanem naselju šele nevaren za starejše osebe, z dežnikom v eni roki, v drugi pa s priročno torbo? Kakšnim nevarnostim so šele izpostavljeni otroci otovorjeni s šolskimi torbami? Prava akrobacija pa je za mamice ali babice vožnja z otroškim vozičkom, saj gre po pločniku za centimetre!

Zelo ozki pločniki, vzroki so objektivni, nekje pa očitno tudi subjektivni. Ob nepazljivosti se voziček z otrokom lahko zvrne na cestišče. Vzrok, visoki robniki, čemu, za varnost pešcev gotov ne!

Kako pa potem poteka šele vožnja po pločniku ob Opekarski cesti, ko mamica z eno roko potiska voziček z dojenčkom, z drugo pa še vodi nekoliko starejšega, npr. štiriletnega otroka, pa še dežuje?! Sama sem babica dveh vnučk in sem te zagate videla in tudi občutila. Sila neprijetno, nevarno, ko drvijo vozila mimo tebe. Pogosto je edini izhod, da zapelješ voziček na cestišče in tam nadaljuješ pot, dokler ne najdeš širši pločnik. Neizogibno je to ob slabem vremenu in predvsem pozimi.

Prepričana sem, pa ne samo jaz, da  je na tem delu Opekarske ceste potrebno čim preje povečati varnost za pešce. Menim, da je potrebno omejiti hitrost vožnje na 30 km/h in opremiti cestišče še z ležečimi ovirami, da se poveča zanesljivost zmanjšanja hitrosti.

S tem problemom sem seznanila tudi občinskega svetnika g. Janeza Merharja, NSi, ki se je prijazno odzval, da bo problem predstavil na pristojnih občinskih organih.

Sanacije pa bi bil potreben tudi prvi odsek Ceste na Ugar, začenši pri gostišču »Uršnjak«, saj manjka prometni znak in so nekateri znaki neustrezno obrnjeni, ali ne povsem smotrno postavljeni, čeravno naj bi z njimi poskrbeli za večjo varnost pešcev, otrok, rekreativcev.

Marija Mihič prof. pedagogike
Kosovelova 2a
1310 RIBNICA

3 komentarji

  • Se popolnoma strinjam.Od križišča Bukovica-Sajevec je še vedno Opekarska cesta.Tu pa ni ne pločnikov,cestišče je še ožje…,kot bi bili na koncu sveta, pa še vedno v Ribnici(Opekarska cesta od h.št.49-61).Pazite nase.

  • Ma kje pa. To je cesta doterana ” v nulo”. Vsak tako se vidi ko se pelješ z vozilom po njej. Bolje da bi šel s kočijo, bi te manj stresalo. Flika poleg flike, da se o grbinah in vdolbinah sploh ne menimo.
    Ko pa pride do nesreče, je pa milijon izgovorov, tako s strani odgovornih, kot zavarovalnic. Nobeden ne prevzame odgovornosti več, vsak vali krivdo na najmanj krivega.
    Pa ne mi dopovedovat, da ni denarja. Malo preberite članek o plačah v zdravstvu. Denarja dovolj, le pravilno ga je potrebno razporediti.
    Sicer pa gotofi ste, slej ko prej.

Komentiraj