Koledar dogodkov Ribnica

Vabilo: Večer Radia Mlajku

Večer Radia Mlajku
Večer Radia Mlajku

Kdaj: sobota, 27. februar 2016, ob 19h
Kje: Športni center Ribnica
Info: Vstopnina: 8 € (predprodaja), 10 € (na dan dogodka)

Večer Radia Mlajku
sobota, 27. februar 2016, ob 19h, Športni center Ribnica

Najbolj vroča radijska frekvenca bo svoj signal ponovno oddala na dogodku, zaradi katerega bodo obmolknili tudi najbolj rumeni in iskreni mediji. Vedno aktualno in nekoliko zbadljivo, a nikoli žaljivo Radio Mlajku, po izjemno uspešnem večeru smeha izpred petih let v Športnem centru Ribnica ponovno pripravlja pravo mlečno specialiteto. Ja, v Hrovači že brusijo jezike.

KDO: Radio mlajku, neobičajna improvizacijska igralska zasedba, ki pozna in »mlajkarsko« obdela vsako »pomembno« informacijo iz lokalnega in širšega okolja.

GOSTJE: Rudi Bučar, Žiga Bižal, Miha Brajnik in Bernarda Žarn ter otroški Radio Mlajku

Danes, ko je razvoj komunikacijske tehnologije še vedno v pospešenem teku, si težko zamislimo dan brez svežih svetovnih novic, mobilnega telefona, spleta in dobre radijske frekvence. V času, ko je iz kuhinj še dišalo po svežemu domačemu mleku, in ko je novi dan še naznanjal hišni petelin, se je do dobre novice, resnične ali ne, dalo priti predvsem in tudi pri zbiralnicah mleka. V spomin na te čase je mladina iz Hrovače pred dvanajstimi leti ustanovila improvizacijsko igralsko zasedbo Radio mlajku, ki tako kot večina današnjih medijev, vsakodnevne aktualne dogodke pobarva s kančkom dramatičnega in akcijskega momenta. Za razliko od aktualnega medijskega poročanja, pa je cilj tega radia predvsem dobro počutje in smeh po prejemu nove informacije.

Iz frekvenc Radia mlajku se oglašajo štiri gostobesedne ženičke in eden manj zgovoren, a zato nič manj pameten gospod. Pod rutami in klobukom se skrivajo rojeni Hrovačani, ki so svoj pečat v Ribnici pustili tudi kot Gledališka skupina VETD Hrovača. Njihove like odlikujejo karakterne lastnosti, v katerih se lahko najde vsak posameznik:

  • France; igra ga edini moški predstavnik Gregor Prelesnik; je copata, mediator, razgledan, največji kmet v vasi, ki rad zahaja v lokalno gostilno Lobajnca. Je redkobeseden, a tisto, kar pove, drži.
  • Johana; predstavlja jo Nina Demšar; je velika poznavalka vseh ljudi. Rada hodi na oddih v hotel Delfin v Izolo. Za krilo se jo še pri 40-ih drži sin Franci.
  • Mica; igra jo Anja Bolha; je tiha dolgoletna vdova, ki se malokrat prepira. Če ne bi bila v družbi opravljivk, bi jo lahko zamenjali za navadno ženico. Ima najmanj mleka. Rada hodi k frizerki Danici.
  • Franca; upodablja jo Maruša Prelesnik Zdešar; je krščanska duša, ki pogosto hodi na Brezje k Mariji pomagaj. Ves čas se križa in slepo zaupa župniku. Tudi penzion mu rada nese, samo da dobi odpustek.
  • Pavla; pod njeno ruto se skriva Katja Prelesnik; ima sorodnike po celi ribniški dolini. Zelo hitro govori in vedno hoče biti najbolj pametna. Mlekarice in mlekar jo težko preglasijo. Ima borčevsko penzijo.

Zasedba Radio Mlajku je nepogrešljiva stalnica lokalnega kulturnega dogajanja. Za njimi je skoraj 200 nastopov.

Celovečerni dogodek bo povezovala Bernarda Žarn, prepoznavni obraz RTV Slovenija, ki jo lahko na televizijskih ekranih spremljamo kot voditeljico nedeljskega Vikend paketa, predvsem pa kot redno stalnico najpomembnejših kulturno razvedrilnih prireditev. S humorističnimi vložki jo bo dopolnjeval Miha Brajnik, ki smo ga bolje spoznali v voditeljskem paru z Nino Osenar v priljubljeni oddaji Moj dragi zmore in sobotnih oddajah Ne se hecat z Bojanom Emeršičem.

Glasbena gosta večera druži več skupnih točk. Kantavtorstvo, Slovenska popevka 2009, ljubezen do narečij.

Izolan Rudi Bučar je občinstvo Slovenske popevke prepričal večkrat. Prvič leta 2009 kot avtor glasbe in besedila zmagovalne skladbe »Samo ti« v izvedbi Anike Horvat. Oder pa je v polnosti osvojil leta 2011 in 2014, ko je strokovna žirija njegovima skladbama »Naj traja« in »Ti« podelila nagradi za najboljši skladbi v celoti. Za izvedbo skladbe »Ti« je Rudi prejel tudi nagrado za najboljšo interpretacijo. Leto 2014 je bilo za glasbenika zagotovo eno uspešnejših, saj je meseca julija s Frčafelami s skladbo »Sen znala jes« zmagal tudi na festivalu Melodij morja in sonca. Nekateri Rudija Bučarja označujejo kot trubadurja slovenske Istre. Temu narečju avtor posveča velik del glasbenega ustvarjanja, ki ga poglablja s sodelovanjem z zasedbo Istrabend, v kateri delujeta dva izjemna glasbenika mlajše generacije, harmonikar in skladatelj Janez Dovč ter tubist Goran Krmac.

Žiga Bižal, pol Kočevec, a že nekaj časa celi Ribničan, je v lokalnem okolju priljubljen kantavtor. Na svoj glasbeni prvenec »Ldje so rjakl’« (2013) je uvrstil avtorske skladbe v ribniškem narečju, ki opisujejo hudomušnega Ribničana in njegovo življenje med dvema gorama. Nadaljevanje pripovedi je sledilo leta 2015 z albumom »Ljand’ pa ljat’«. Žiga je avtor skladbe »Tisti nekdo«, ki je v izvedbi Prifarskih muzikantov leta 2009 osvojila občinstvo Slovenske popevke, absolutno zmago pa je skupaj s Prifarci osvojil leta 2008, ko je kot avtor skladbe »Taku je blu« prepričal tako občinstvo kot žirijo Slovenske narečne popevke, katere oder je leta 2010 osvojila tudi njegova skladba »N’ spumlad«. Za večer Radia Mlajku pripravlja tudi pesem posvečeno »mlajku«:

Predprodajna mesta: Gol bar v Ribnici, Bar Majolka v Sodražici, Grajska kavarna v Kočevju.

Komentiraj