Koledar dogodkov Ribnica

7. Grajski večer 2016: Večer ribniškega humorja: Radiu mlajku, Žiga Bižal in Medard Pucelj

Radio Mlajku
Radio Mlajku

Kdaj: v petek, 12. avgust 2016, ob 20h
Kje: na pokritem prireditvenem prostoru v ribniškem Gradu
Info: Vstop prost!

7. Grajski večer 2016
Radiu mlajku, Žiga Bižal in Medard Pucelj

Večer ribniškega humorja
petek, 12. avgust 2016, ob 20. uri v ribniškem Gradu

Avgustovski del Grajskih večerov smo začeli z legendarno narodno-zabavno zasedbo Fantje z vseh vetrov, ki so s štiriglasnim petjem in izjemnim občutkom za glasbo upravičili svoj sloves. Naslednja dva grajska večera sta namenjena humorju in smehu. Ta petek bo na grajskem odru svojo frekvenco vzpostavil Radio mlajku. Popolnega ribniškega večera seveda ni brez Medarda Puclja, za glasbene predahe pa bo poskrbel kantavtor Žiga Bižal z bandom.

Radio mlajku je neobičajna improvizacijska igralska zasedba, ki pozna in ‘mlajkarsko’ obdela vsako ‘pomembno’ informacijo iz lokalnega in širšega okolja. V času, ko je iz kuhinj še dišalo po svežemu domačemu mleku, in ko je novi dan še naznanjal hišni petelin, se je do dobre novice, resnične ali ne, dalo priti predvsem in tudi pri zbiralnicah mleka. V spomin na te čase je mladina iz Hrovače pred dvanajstimi leti ustanovila improvizacijsko igralsko zasedbo Radio mlajku, ki tako kot večina današnjih medijev, vsakodnevne aktualne dogodke pobarva s kančkom dramatičnega in akcijskega momenta. Za razliko od aktualnega medijskega poročanja, pa je cilj tega radia predvsem dobro počutje in smeh po prejemu nove informacije.

Iz frekvenc Radia mlajku se oglašajo štiri gostobesedne ženičke in eden manj zgovoren, a zato nič manj pameten gospod. Pod rutami in klobukom se skrivajo rojeni Hrovačani, ki so svoj pečat v Ribnici pustili tudi kot Gledališka skupina VETD Hrovača. Njihove like odlikujejo karakterne lastnosti, v katerih se lahko najde vsak posameznik:

France; igra ga edini moški predstavnik Gregor Prelesnik; je copata, mediator, razgledan, največji kmet v vasi, ki rad zahaja v lokalno gostilno Lobajnca. Je redkobeseden, a tisto, kar pove, drži.

Johana; predstavlja jo Nina Demšar; je velika poznavalka vseh ljudi. Rada hodi na oddih v hotel Delfin v Izolo. Za krilo se jo še pri 40-ih drži sin Franci.

Mica; igra jo Anja Bolha; je tiha dolgoletna vdova, ki se malokrat prepira. Če ne bi bila v družbi opravljivk, bi jo lahko zamenjali za navadno ženico. Ima najmanj mleka. Rada hodi k frizerki Danici.

Franca; upodablja jo Maruša Prelesnik Zdešar; je krščanska duša, ki pogosto hodi na Brezje k Mariji pomagaj. Ves čas se križa in slepo zaupa župniku. Tudi penzion mu rada nese, samo da dobi odpustek.

Pavla; pod njeno ruto se skriva Katja Prelesnik; ima sorodnike po celi ribniški dolini. Zelo hitro govori in vedno hoče biti najbolj pametna. Mlekarice in mlekar jo težko preglasijo. Ima borčevsko penzijo.

Zasedba Radio Mlajku je nepogrešljiva stalnica lokalnega kulturnega dogajanja. Za njimi je skoraj 170 nastopov.

Žiga Bižal je vsestranski in v zadnjem času zelo uspešen pisec besedil, glasbe, kantavtor, ki se trudi, da bi bila Ribnica in njena širša okolica ter tradicija prepoznavni čim večjemu krogu ljudi širom Slovenije. Glasba ga spremlja od malih nog. Obiskov v glasbeni šoli se je na začetku veselil predvsem zaradi tortice po končani vaji, a je do danes ostala tista sladka ljubezen, ki večkrat najde svoje mesto na njegovem glasbenem črtovju. V aktivnih glasbenih letih je nastalo precej skladb. Nekatere med njimi je napisal tudi za Prifarske muzikante. Ti so z njimi prepričali številne poslušalce, tako na Festivalu narečnih popevk kot Slovenski popevki. Najbolj znana skladba je: Lepo je blu, s katero so Prifarski muzikanti na Festivalu narečnih popevk zmagali leta 2008. Med velikokrat predvajanimi skladbami so še: Moja Izola, Na spumlad, s katero so Prifarci tudi zmagali na narečni popevki, potem Tisti nekdo, s katero so leta 2009 zmagali na Slovenski popevki. Nekaj avtorske glasbe, z avtorskimi besedili, je izdal tudi na že dveh samostojnih zgoščenkah, kjer je v izvirnem ribniškem jeziku, ki je v Sloveniji prepoznaven in vselej pritegne, zložil preko 20 avtorskih skladb. Žiga rad opisuje hodomušnega Ribničana in njegovo življenje med dvema gorama, ki ščitita prebivalce ‘lajskove doline’.

Radiu mlajku in Žigi Bižalu se bo v petek na odru ribniškega Gradu pridružil tudi Medard Pucelj, ‘žlahtni Ribničan,’ ki je že desetletja zasidran v srcih svojih rojakov. Za svojega so ga vzeli zaradi iskrive šegavosti in podobe navihanega Ribničana, ki zna spretno vrteti jezik in nasmeje staro in mlado doma ter v tujini. Medard je prava ribniška blagovna znamka in ambasador suhe robe ter Ribnice. Medardu pa se bo na odru pridružil še en znan obraz Ribnice oz. bližnje okolice. Kdo, boste videli v petek.

Ne zamudite izvirnega, avtohtonega, originalnega ribniškega večera ta petek, 12. avgusta, ob 20. uri v ribniškem gradu.

Generalni pokrovitelj letošnjih Grajskih večerov, je podjetje INOTHERM www.inotherm.si , ki praznuje 25 let.

Vabljeni!

Komentiraj