Koledar dogodkov

S PD Ribnica na kolesarsko turo: S kolesom do ponikalnic v Ribniški dolini

Reka Bistrica
Reka Bistrica

Kam: S kolesom do ponikalnic v Ribniški dolini
Kdaj: v soboto, 14. maja 2016, ob 9.uri
Info: Božo Lašič (lasic@t-2.net ali 040 260 700)

Planinsko društvo Ribnica vas vabi na kolesarsko turo
S kolesom do ponikalnic v Ribniški dolini
v soboto, 14. maja 2016, ob 9.uri

Izhodišče: izpred prostorov PD Ribnica, Škrabčev trg 5, Ribnica, gps N45 44.235 E14 43.742. Tura je krožna, vrnemo se na izhodišče.
Prevoz: Lasten prevoz na izhodišče.
Podatki o turi: Najvišja točka: 640 m. Najnižja točka: 480 m.
Dolžina ture: 41 km.
Skupaj vzpona: 410 višinskih metrov.
Zahtevnost: vzponov V3, spustov S2.
Čas vožnje: 3 ure.
Trajanje ture: 4–5 ur.
Težavnost: III

OPIS IN POTEK:
Na turi si bomo ogledali,od kod prihajajo in kam poniknejo vode Ribniške doline.
Trasa: Ribnica–Breg–Breže–Žlebič–Slatnik–Sušje–Jurjevica–Kot–Dane–Zadolje–Blate–Rakitnica– Dolenja vas–Prigorica–Zalužje–Nemška vas–Goriča vas–Ribnica.

Bistrica je reka, ki izvira na Bloški planoti.Med potjo, kjer dobiva pritoke, priteče preko Sodraške  doline v Ribniško podolje. Ponika običajno v Goriči vasi, lahko pa sev času višjih voda združi z  reko Ribnico in v Kočevskemu polju izlije v reko Rinžo. Severno od naselja Breže so vpreteklosti  zgradili razbremenilni jarek proti Tenteri.

Tentera je ponorna jama, ki se nahaja blizu vasi Žlebič na severnem delu Ribniškega  kraškegapolja. Je požiralnik manjšega vodotoka Tržiščice, ki na svoji poti zbira vode  jugovzhodnega dela Velikolaščanske pokrajine. Jama Tentera ima velik volumen, raziskana pa je v dolžini prek 1300 metrov. Voda teče preko nizkih rovov z brzicami, slapovi in jezerci v globlje kraško podzemlje, od koder se na koncu izliva v reko Krko.

Ribnica izvira v dveh kraških izvirih ob vznožju Velike gore. Po ravnini se vije v velikih vijugah.  Običajno nekaj vode postopoma ponika pri Prigorici oziroma Gorenji vasi, ostalo pa pri kapelici  sv. Marjete. Ob visokih vodah teče naprej po fosilni strugi čez Ribniško polje. Ker je v preteklosti  velikokrat poplavljala so leta 1986 zgradili zadrževalni jez, ki ob poplavah vode zadrži na  območju Ugarja.

Sajevec je pritok Ribnice, ki podobno izvira pod Veliko goro, teče pa v začetku vzporedno z  Bistrico, nato pa se pred Prigorico združi z Ribnico v vodnem zbiralniku, ki omejuje poplave  spodnjega dela Ribniškega polja.

Rakitnica (ali Rakitniščica) izvira v majhnem zatrepu pri Blatah na zahodnem robu ribniškega  polja. Pod izvirom je vodovodno zajetje, zato je tam nastalo manjše jezero. Rakitnica je najkrajša  med ponikalnicami Ribniškega polja in zaradi majhnega padca močno vijuga.Po približno  kilometru toka pod istoimensko vasjo ponikne v številnih ponornih jamah. V času visokih voda  tam nastane jezero.

Podlaga je večinoma dobro utrjen makadam, nekaj je slabših poljskih poti pa tudi asfaltne podlage. Tura ni tehnično zahtevna, potrebna je dobra kolesarska pripravljenost.

Obvezna oprema: primerna kolesarska oprema – tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami, čelada (obvezna!), rokavice, vetrovka, orodje, rezervna zračnica in prva pomoč.Turo je možno prevoziti tudi s treking kolesom z ustreznimi gumami.
Malica in pijača: iz nahrbtnika.
Informacije in prijave: v torek, 10. maja 2016, ob 19. uri, v pisarni PD Ribnica na Škrabčevem trgu 5 v Ribnici. Božo Lašič(lasic@t-2.netali po tel. 040 260 700).

V primeru slabega vremena bo tura prestavljena ali odpovedana.

Lepo povabljeni na to zanimivo kolesarsko turo s spoznavanjem naše lepe doline!
PD Ribnica

2 komentarja

Komentiraj