Črna kronika

Dejan Kotur oproščen krivde za prometno nesrečo iz leta 2010

Sodišče v Ljubljani (Foto: Luka Cjuha)
Sodišče v Ljubljani (Foto: Luka Cjuha)

Dejana Koturja so oprostili krivde za prometno nesrečo, v kateri je leta 2010 v Ribnici umrl njegov bratranec. Je pa kriv za lansko nezgodo, v kateri je bil poškodovan še en njegov sorodnik.

»Če vas zaradi prometa še enkrat srečam na sodišču, se skrijte pred mano. Na to vas opozarjam!« je sodnica Dejana Fekonja včeraj zabičala Dejanu Koturju, obtoženemu povzročitve dveh prometnih nesreč. Krivde za prvo, izpred skorajda sedmih let, v kateri je umrl njegov bratranec Dane Jakšič, ga je sicer oprostila. Zaradi druge, v kateri je bil lani poškodovan še en njegov sorodnik, pa je po priznanju krivde dobil 3000 evrov denarne kazni, pol leta pa ne bo smel voziti vozila kategorije B. Kotur je bil v zadnjih treh letih kar šestkrat kaznovan zaradi prometnih prekrškov.

Avgusta 2010 sta na Škrabčevem trgu v središču Ribnice trčila Kotur z motorjem yamaho in osebni avtomobil hyundai getz z Mirsadom A. za volanom. Koturjev 25-letni sopotnik Jakšič je umrl na kraju nesreče, za katero so vse do zdaj ugotavljali, kako se je zgodila in kdo jo je zakrivil. Najprej so policisti ugotovili, da je avtomobilist zavijal s prednostne ceste levo na parkirišče in pri tem zaprl pot motoristu. Potem pa je vse obrnil na glavo izvedenec Alojzij Boh: motorista naj bi zaradi prevelike hitrosti (74 kilometrov na uro, omejitev je 50) zaneslo na nasprotno stran ceste, kjer je trčil v stoječega avtomobilista. Četudi bi bil avto že malo čez sredinsko črto, motorista to ne bi smelo ovirati in nesreča se ne bi smela zgoditi, je menil Boh. Na tej podlagi so Koturja spoznali za krivega, dobil je pogojno kazen.

Izvedenec ni bil pravi

Toda višje sodišče je nato ugotovilo, da Boh tega izvedenstva sploh ne bi smel opraviti, saj je strokovnjak za cestni promet, ne pa za raziskavo cestnih nesreč. Sledila sta novo sojenje in nov izvedenec dr. Ivan Prebil. Enako kot že policija je ugotovil, da je avtomobilist zapeljal poldrugi meter na nasprotni pas in motorist, ki je bil takrat 35 metrov stran, je imel zgolj 3,2 sekunde časa za reakcijo. Res je vozil celih 85 kilometrov na uro, a bi po mnenju izvedenca lahko pravočasno ustavil samo, če bi vozil 25 kilometrov na uro. Nesreče torej ne bi mogel preprečiti.

»Oba z voznikom avtomobila sta kršila predpise, a kritično situacijo je zagrešil avtomobilist,« je razsodila sodnica. A hkrati tudi hudo okrcala Koturja, ki se je v nesreči tudi sam hudo poškodoval – zaradi hitrosti (v bližini je bil tudi prehod za pešce) in ker je imel na glavi nepripeto čelado. Prav tako pa tudi zaradi nesreče, ki jo je aprila lani s štirikolesnikom in z 1,4 promila alkohola povzročil na makadamski cesti od Male Gore proti Lepovčam. Trčil je v skalnati usek, pri čemer je sopotnik, ženin bratranec, dobil pretres možganov ter poškodbe hrbtenice, hrbta, medenice in roke. »Z vami se ne bi vozila. Pravzaprav bi rada vedela, kdaj ste na cesti, da mene takrat tam ne bo,« mu je navrgla. Kotur je samo kimal.

Vir: dnevnik.si, Mojca Furlan – Rus

Komentiraj