Črna kronika

Sodišče bo odločilo kdo je krivec za nesrečo motorista v Ribnici avgusta 2010

Prometna nesreča sopotnika na motorju v Ribnici
Leta 2010 je v prometni nesreči v Ribnici umrl bratranec obtoženega Dejana Koturja.

LjubljanaPolicisti za nesrečo okrivili avtomobilista, tožilstvo zaradi drugačnega mnenja izvedenca preganja motorista. Nenavaden primer obravnava ljubljanska okrožna sodnica Dejana Fekonja, ki zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti sodi Ribničanu Dejanu Koturju. Čeprav policija vztrajala, da je nesrečo pravzaprav povzročil voznik avtomobila Mirsad Avdić, zoper katerega je že tudi tekel postopek, zdaj na sodišču nastopa kot oškodovanec.

Prometna nesreča sopotnika na motorju v Ribnici

V nesreči v Ribnici umrl sopotnik na motorju

Ribničan Dejan Kotur, obtožen povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, ki je imela za posledico smrt njegovega bratranca, se od šoka dogajanja ne spomni natančno. Zaradi malomarno opravljenega dela policistov pa so tožilci v kazenski postopek najprej povlekli povsem nedolžnega človeka, Mirsada Avdića iz Kočevske Reke. Avdić je bil tik pred tem, da v središču Ribnice pobere hčerko, ko je kot strela z jasnega v njegov avto priletel motor.

Te dni se je pred ljubljanskim okrožnim sodiščem začelo sojenje 25-letnemu Dejanu Koturju, ki mu tožilstvo očita povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti, ki je imela za posledico smrt ene osebe, za kar je predvidena kazen do osem let zapora in prepoved vožnje motornega vozila.

Spomnimo

V obtožnici beremo, da se je nesreča zgodila 16. avgusta 2010 okoli 14. ure na Škrabčevem trgu v Ribnici. Takrat 20-letni Kotur je na svoji yamahi prevažal pet let starejšega bratranca, ko sta zaradi neprilagojene hitrosti trčila v hyundaya Mirsada Avdića. V trčenju je najkrajšo potegnil Koturjev bratranec, sicer državljan Srbije, ki je zaradi hudih poškodb umrl na kraju.

Še vedno se slabo počuti

Kotur je v zagovoru povedal, da se od šoka dogajanja ne spomni natančno. K zavesti je prišel šele v rešilcu med potjo v ljubljanski klinični center, kjer so mu oskrbeli zlom stegnenice in polomljene zobe. V bolnišnici je ostal 14 dni, za bratrančevo smrt pa je izvedel kak teden po nesreči. Na vprašanje, kako se je takrat počutil, je odvrnil: »Počutil sem se slabo, še danes se slabo počutim …« Obdolženi je še povedal, da sta z bratrancem med vožnjo nosila varnostni čeladi, vozniški izpit za motorno kolo pa je opravil kak mesec pred nesrečo.

Nenadoma se je zabliskalo

Oškodovanec Mirsad Avdić iz Kočevske Reke pa je pojasnil, da je z avtom stal na cesti in se prepričeval, ali lahko varno zavije v levo na parkirišče pred cerkvijo, kjer je bil zmenjen, da pobere hčerko, ko se je nenadoma zabliskalo. »Ko je motor priletel v avto, sem mislil, da letim. Avto je kar dvignilo. Kaj takega se mi v življenju še ni zgodilo. Vsak dan delam na tem, da pozabim,« je pojasnil.

Po Avdićevih besedah je bil voznik motorja od njegovega avta oddaljen približno dva metra, sopotnika pa je vrglo še kakih 10 metrov dlje. »Ko sem prišel k sebi, sem motorista obrnil na bok, večkrat je pljunil kri in slino. Medtem je prišla zdravnica in priskočila na pomoč sopotniku. Ko sem jo vprašal, kako je z njim, mi je odgovorila, da je mrtev,« je še dejal.

Epske zmote policistov

Sojenje se bo nadaljevalo 1. aprila z zasliševanjem očividcev nesreče, sodnih izvedencev, svojcev obdolženca in policistov, ki so po besedah pooblaščenca oškodovanca Avdića, odvetnika Edvarda Bavcona, terensko delo opravili katastrofalno. »Policisti sploh niso ugotovili mesta trčenja, prekinjeno črto na cestišču so navedli kot polno, za Avdića so ugotovili, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, čeprav ga je imel,« je našteval Bavcon.

Za povzročitelja nesreče so policisti »okronali« Avdića, češ da je izsilil prednost motoristu in mu zaprl pot, kazenski postopek pa je bil ustavljen v preiskavi na podlagi mnenja sodnega izvedenca za promet Alojzija Boha. »Vožnja voznika motorja je bila, upoštevajoč najožji center kraja, zelo ozke pločnike, ki so v nivoju ceste, lokalov in trgovin ob cesti, ter njegovo hitrost, ofenzivna, nepremišljena in nevarna, in sicer ne samo za nezgodo, ki jo je doživel, ampak tudi za siceršnji promet,« je med drugim zapisal Boh, ki je izračunal, da je Kotur vozil 74 kilometrov na uro, čeprav je bila hitrost omejena na 50 kilometrov na uro.

Vir: svet24.si, delo.si

Komentiraj