Velike Lašče

Župani desetih izmed dvanajstih občin o 3A razvojni osi – možna tudi državljanska nepokorščina

Župani desetih izmed dvanajstih občin o 3 A razvojni osi med Petrino in Škofljico
Župani desetih občin

Župani desetih izmed dvanajstih občin o 3 A razvojni osi med Petrino in Škofljico

Župani desetih občin

Velike Lašče – Velikolaški župan Anton Zakrajšek je danes, 17.11.2010 na delovnem srečanju gostil devet kolegov iz občin, ki ležijo ob 3. A razvojni osi. Ti so obravnavali problematiko cestnih povezav od prestolnice do obmejne Petrine, saj dosedanji parcialni sestanki niso prinesli uspeha.

Država se namreč še vedno ni odločila, ali bo izbrala varianto prek Lisičja, Barja ali pa kakšno novo različico. Po mnenju državnozborskega poslanca Jožeta Tanka je obvoznica prek Lisičja nesmiselna in draga, saj zahteva izgradnjo dveh tunelov, v preteklosti pa je bila enkrat že zavrnjena. Gradnja obvoznice prek Barja pa bi bila po njegovem mnenju najpreprostejša, najcenejša in najbolj logična.

A izbira najustreznejše variante ni edino vprašanje, ki tare uporabnike ceste. Bolj kot to jih zanima, kdaj bo cesta, ki jim bo skrajšala vožnjo do Ljubljane na razumno časovno obdobje, zgrajena.

Čeprav krizni časi tovrstnim investicijam niso najbolj naklonjeni, vodja sektorja za investicije pri Direkciji Republike Slovenije za ceste Tomaž Willenpart meni, da bi z uresničevanjem projekta lahko pričeli že kmalu.

Tako so župani desetih izmed dvanajstih občin ob 3 A razvojni osi med Petrino in Škofljico soglasno sklenili, da država nadaljuje prostorsko umeščanja obvoznice Škofljica po prometno, prostorsko in gospodarsko najustreznejši različici 1A ali 2A po Barju.

Obvoznica mora biti zgrajena do leta 2015. V peticiji zahtevajo, da se umakne v preteklosti že zavrnjena prometno neustrezna in za lokalne skupnosti škodljiva različica Lisičje med Šmarjem Sap in Grosupljem. Velikolaški župan Anton Zakrajšek pa je presenečen nad sklepom vlade, ki vztraja pri prvotni trasi čez Lisičje.

Dars je namreč že leta 2007 ugotovil, da ta različica ni primerna, saj bi bila za polovico dražja kot obvoznica, ki bi jo zgradili po barju. Župani so se strinjali, da se za številnimi zasuki, že 16 let, od kar se občine prizadevajo izboljšati prometno infrastrukturo, skrivajo interesi gradbenih in drugih lobijev.

Tako bi samo za nadomestne habitate metulja okrčka, ki ga okolje varstveniki ščitijo na barju, država morala odšteti več denarja kot za obvoznico. Župani zahtevjo od države naj uredi celotno traso, tako da se na njej zaradi povečanega prometa, tudi tovornega, zagotovi povprečna hitrost do 80 kilometrov na uro. Če jim država ne bo ugodila se bodo odzvali z državljansko nepokorščino.

ZVOK
Jože Tanko o variantah
Tomaž Willenpart o projektu
Ivan Jordan o obvoznici
Anton Zakrajšek o obvoznici

Vir: radiokrka.com

Komentiraj