Velike Lašče

Častitljiva Bela murva v Veliki Slevici

Bela murva v Veliki Slevici

Bela murva v Veliki Slevici

Bela murva, ki je na Dolenjskem izjemno redka drevesna vrsta, je bila v Veliki Slevici pri Velikih Laščah posajena v začetku leta 1800. Zdaj je visoka šest metrov, obseg debla je 207 centimetrov, premer pa 70. Sadiko naj bi iz Čičarije v hrvaškem delu Istre prinesel domači zet v spomin na očetni dom.

Tako naj bi se tudi domačije oprijelo ime Pri Čiču. Morda pa jo je posadil njegov sin, ki je mešetaril po Vipavski dolini in bi sadiko lahko prinesel tudi od tam. Kakor koli že, drevo je razvilo zavidljivo bohotno krošnjo, ki pa je žal že škodila hišnim zidovom. Zato jo je zdajšnji lastnik Stane Prijatelj močno porezal, kar odtlej stori vsako leto. Drevo je nenavadne zavite oblike, kar ga naredi še dodatno zanimivo, in v sredini zaradi preloma debla pred 80 leti zelo poškodovano. Kljub temu sta oba, murva in on, v zelo dobri kondiciji, se namuzne 82-letni lastnik.

Sicer so doslej v kočevski območni enoti zavoda za gozdove za izjemna drevesa v minulih letih razglasili navadni oreh v Kočevski Reki, divji kostanj pred davčnim uradom v Kočevju, javorovo listnato platano v Ribnici in belo vrbo v Vasi na obrežju Kolpe.

Vir: radio1.si, M.G.

Komentiraj