Črna kronika Sodražica

Travna Gora: Krdela volkov znova na krvavi pojedini

Jure Rodež ob poginuli kravi (Foto: Milan Glavonjić)
Jure Rodež ob poginuli kravi (Foto: Milan Glavonjić)

SODRAŽICA – Komaj se je vpilo črnilo v poročanje o petmesečnem pohajkovanju tropa volkov, ki so iz legla pri Kamen vrhu nad Loškim Potokom napadali govejo čredo na pašniku Jureta Zidarja na Travni Gori, je ista zverinska druščina udarila še petič, v noči na torek. Razkosala je okoli 800 kilogramov težko brejo kravo, ki naj bi povrgla čez deset dni, tri telice so opraskala po stegnih in vimenih.

Eno izberejo za pojedino

Jure Rodež ob poginuli kravi (Foto: Milan Glavonjić)

Jure Rodež ob poginuli kravi (Foto: Milan Glavonjić)

Vedno ko se vikend naselje izprazni ali pa v njem ostane le nekaj duš, naostrijo zobe in se bržkone sestradani volkovi zapodijo čez ograjo električnega pastirja. Na pašniku se vedejo kot pobesneli, tako je vsaj videti po stopinjah preganjane črede in odtisih volčjih stopinj po travi in blatu. Živali v hipu obkrožijo, tuljenje postaja vse hrupnejše, s preganjanjem pa jo utrujajo. Ob neusmiljenih napadih jih vsakič nekaj opraskajo, praviloma po vimenih in zadnjici, najbolj šibko (ne glede na velikost oziroma težo) pa izberejo za pojedino. Tudi tokrat je bilo nadvse kruto!

Prizor ob pogledu na zadnje umorjeno kravo je bil boleč. Pred napadom se je branila dlje časa dokler ji niso postrgali zadnjico in vime ter tele. Padla je ob žični ograji, petdeset metrov od prvih hiš na Travni Gori. Zvone Rudež, ki večino časa preživi v tem naselju je ob napadu volkov dejal, da je lovec že 35 let, da pa tako predrznega tropa še ni srečal. Šele ko bodo odstranili volkuljo in še enega starejšega volka, se bo trop razbil in bo dal mir.

Škoda presega 14 tisoč evrov

Jure je izračunal, da mu je bila pri vseh napadih povzročena dejanska škoda, ki krepko presega 14 tisoč evrov. Od države je doslej dobil le 624 evrov odškodnine za prvo telico, ostala plačila so se zaradi prazne blagajne ustavila. Seveda na posamične zneske te škode (625 evrov) ne pristane, saj so zapriseženi cenilci izračunali, da škoda po ubiti telici (kravi) znaša okoli dva tisoč evrov.

Ubijalski trop volkov, v skupini naj bi jih bilo osem, se ne ustavi. Od maja do danes so na pašniku Jureta Zidarja iz Sušij pri Ribnici pokončali tri telice, težke okoli 300 kilogramov in dve kravi, ki so po gospodarjevih besedah tehtale več kot 800 kilogramov. Vsa živina je bila breja. Poleg tega so poškodovali osem glav črede, ki se pase v žični ograji z električnim pastirjem, v zadnjem napadu pa tri.

4 komentarji

  • Nevem zakaj taka panika. To je vse naraven ciklus. Ce bi volk napadel cloveka bi lahko govorili o odstrelu kar se pa nebo zgodilo sploh ne na obmocju naselij. Gozd je pa itak volkovo naravno okolje in ne clovekovo ali kravino. Tako da res ubogi volk ce ga boste odstranil zgolj zaradi tega ker je hotel preziveti in ni sel v vas v hlev po kravo ampak je pojedel tisto ki je bila na prostem torej v njegovem domu. Sram vas bodi vse louce in podobne mislece ljudi.

  • sram naj bo to hudičevo državo,ko ne ukrepa nič!volke naj odstrelijo,čim prej!ker sam vem ,kako se mi kmetje matramo,potem nam po še volk dela škodo!pa kaj mislite da je res tako luštno bit kmet!

Komentiraj