Sodražica

Jure Zidar – za 12 tisočakov škode dobil le 625 evrov

Jure Zidar Foto: Milan Glavonjić
Jure Zidar Foto: Milan Glavonjić

Jure Zidar, ki mu zveri redčijo čredo, za 12 tisočakov škode dobil le 625 evrov.

Travna Gora – »Čredo sem vrnil na pašo, a moram priznati, da me še danes globoko strese ob lanskih kalvarijah krvoločnega volčjega tropa, ki jo je ponoči preganjal, mrcvaril in klal na travišču Travne Gore,« nejevoljno prikliče lanske trpeče spomine Jure Zidar iz Sušij pri Ribnici.

Zverinska druščina (bilo naj bi jih celo osem), leglo ima pri Kamen vrhu nad Loškim Potokom, je namreč od maja do oktobra, za ograjo električnega pastirja, udarila petkrat in z ostrmi zobmi pokončala tri telice, težke okoli tristo kilogramov, in dve kravi, ki so po gospodarjevih besedah tehtale več kot osemsto kilogramov. Vsa živina je bila breja. Poleg tega so po hrbtih, stegnih in vimenih poškodovali osem glav črede.

V dolino prepolovljena čreda

»Oktobra, ko sem jo izčrpano od strahov pripeljal v dolino, je bila skoraj prepolovljena. Letos se na 17 hektarjih tega visokogorja pase 14 črno-belih teličk, starih od osem mesecev do dveh let, kobili in bik. Prostora tam gori za prehrano bi bilo še za sedem mlajših telic, a si nisem upal tvegati. Saj veste, mlado meso poželjivo diši, povrhu pa nebogljena žival v očeh lakotnikov postane še lažji plen,« je previden Jure.

Celoten članek je na voljo naročnikom slovenskih novic na naslovu: FOTO: Volk razparal trebuh, na pašnik padlo tele

Komentiraj