Sodražica

Odbor za gozdarstvo in lovstvo podprl izredni odstrel volkov

Volkovi (foto: Marko Feist)
Volkovi (foto: Marko Feist)

Sodražica – Odbor za gozdarstvo in lovstvo pri kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije je na svoji izredni seji podprl izredni odstrel volkov. Razlog za to so bili kar štirje napadi na telice na območju Travne Gore in Loškega Potoka v samo dobrih treh tednih.

Volkovi (foto: Marko Feist)

Volkovi (foto: Marko Feist)

Volkovi so 4. maja na Travni Gori, kjer kmet Jure Zidar na 18 hektarjih redi 20 telic, raztrgali preko 200 kilogramov težko telico, v noči iz 27. na 28. maj pa so Zidarju uplenili še eno telico. V dobrih treh tednih so tako volkovi na samo 8 kilometrih razdalje izvedli kar 4 napade na telice. Poleg Zidarjevih so napadli tudi dve telici v Loškem Potoku: eno, staro dva meseca, so raztrgali, drugo pa so uspele krave dojilje zaščiti.

Po prvem napadu na Zidarjevo telico so problematiko volkov obravnavali 16. maja na 10. redni seji sveta KGZS OE Kočevje, že ponoči noči pa so volkovi napadli tudi telico v Loškem Potoku. Ko so se volkovi še enkrat v tako zelo kratkem času lotili Zidarjevih telic, ki so po besedah predsednika KGZS OE Kočevje Franca Prelesnika zelo kvalitetne rodovniške telice za nadaljnjo rejo, pa so se na KGZS OE Kočevje odločili za odločnejše ukrepanje. Na Prelesnikovo pobudo so se sestali člani odbora za gozdarstvo in lovstvo pri KGZS na izredni seji, ki so se je udeležili tudi predstavniki ministrstva za kmetijstvo in okolje.

»Odbor je podprl izredni odstrel volkov,« je povedal Prelesnik. Čeprav je bil minister Dejan Židan včeraj v Kočevju, kjer se je srečal tudi s sodraškim županom Blažem Milavcem, pa, kot pravi Milavec, možnosti izrednega odstrela volkov ni želel komentirati, češ da bo svojo odločitev o tem sporočil, ko se bo seznanil s problematiko.
Vir: dolenjskilist.si, M. Leskovšek-Svete [oglas tip=”468×60″]

5 komentarjev

 • Kaj naj pa komentira Židan? Edini volk, ki je slišal ali videl do sedaj, je bil iz Wallstreeta.
  Drgač se jim pa sladko je-be, kakšne težave imamo tukaj…

 • Tov. Dejan Židan bo zdaj pred volitvami le težko izdal odredbo o odstrelu zverine. Pristaši njegove politične opcije so večinoma mestni ljudje. In taki, ki podeželane naravnost sovražijo.

  Ps. Ko izražamo nasprotovanje vzreji zverine na naši zemlji se ni treba skrivati za anonimnostjo. Mi imamo prav. Mi branimo svoj obstoj. Bodimo ponosni na to.

  Rejci zveri so vsiljivci. Izkoristimo vsako priložnost, da v javnosti razkrinkamo njihovo podlo početje.

 • kaj pa če bi vrli živinorejci rajši zavarovali svoje pašnike, tako da bo živina varna?!?!? najlažje je pobit vse kar vas moti … upam da bo kdaj dovoljen odstrel primitivcev!!!

 • No, če bi imeli ustrezno varovalno električno ograjo in kakšnega pastirskega psa na pašniku, do teh pokolov sploh ne bi prišlo.Poznam veliko rejcev drobnice in goveda, ki imajo urejene pašnike kot je treba in zraven še pastirske pse, pa nimajo nobenih težav s pokoli, čeprav živijo na območju volka in medveda.In težav npredvsem,i odkar imajo pastirske pse.
  Mi ljudje smo vstopili in se naselili na bivališča zveri, kjer so bile prej kot mi. Najlažje je sedaj iztrebljati volkove in medvede, nihče pa ne vidi, da se pokoli pojavljajo nejvečkrat pri šlampastih lastnikih goveda, drobnice in pašnikov.

Komentiraj