Črna kronika Sodražica

Na Travni Gori volkovi v ogradi raztrgali telico

Pokončana telica, foto S.N.
Pokončana telica, foto S.N.

SODRAŽICA – Spokojen mir zahodnega dela Travne Gore, z gozdom poraščene kraške planote nad Sodražico, je te dni skalilo krdelo volkov. Ponoči so v ogradi, obdani z električnim pastirjem, pokončali osemmesečno, tristo kilogramov težko telico. Plena so se lotili na pašniku, ki je sicer tik pod sosesko in je stalni dom za tri družine, ob praznikih pa so tod lične stavbe polne duš.

Pokončana telica, foto S.N.

Pokončana telica, foto S.N.

»Ljudje so jezni, prestrašeni. Dolga leta so strašili medvedi, ki so lomastili tudi po hlevih. Letos, kot da so utihnili. So pa udarile druge zveri, volkovi. V naši občini sta se v zadnjem času pojavili vsaj dve krdeli,« je kmetijskem in okoljskem ministru pisal Blaž Milavec, župan občine Sodražica.

Na tem območju že skoraj 80 let ni bilo zaznati krdelo volkov. Pred kratkim je prišlo do napada in umora telice na Travni gori, ta vikend pa je krdelo v neposredni bližini hiš v samem kraju (dolga dolina) Sodražica uplenilo srnjaka,« je dejal Milavec in pokazal fotografijo. Opozarja, da je krdelo bistveno bolj nevarno za človeka kot posamezni volkovi. Zato ocenjuje, da prisotnost dveh krdel volkov na območju občine v obliki, kot se pojavlja, predstavlja realno nevarnost za življenje ljudi in njihovega premoženja ter tudi živali. Območje občine ne zagotavlja potrebnih pogojev za sožitje človeka in zveri v taki pojavni obliki, zato pričakujejo, da minister Židan posredno izvedete vse potrebne ukrepe za zagotovitev varnosti prebivalstva in njihovega premoženja. »Nasprotno bomo neukrepanje razumeli kot namerno povzročanje splošne nevarnosti na tem območju in zahtevali ugotovitev odgovornosti, «je še zapisal Milavec.

Miran Bartol iz kočevske območne enote Zavoda za gozdove pove, da so volkovi v tem okolju prisotni že vrsto let. Lani so pokončali telico v Loškemu Potoku, letos na Travni Gori. Govedi izjemoma ne napadajo, praviloma plenijo ovce. Sicer je za napad vedno vzrok. V zadnjem primeru se telica verjetno ni držala skupine. Bila naj bi torej osamljena – izločena iz črede, zato je postala lahek plen drznih volkov. Pri nas naj bi jih bilo med 20 in 25. Zadržujejo se v dveh ali treh krdelih, med Notranjskim in Gorskim kotarjem. Ta, ki je napadel tudi srnjaka, pa se klati med Travno goro in Kočevsko Reko.

Vir: radiokrka.com in slovenskenovice.si

3 komentarji

  • Komentar predstavnika stroke je pa če vse, namesto da bi enostavno odredili odstrel . Do kdaj bomo še trpeli diktaturo uradnikov, ki živijo od denarja tistih, ki jim divje zveri delajo škodo?

  • Zveri, medvedje in volkovi so v Sloveniji prisotni izključno za radi zabave bogatašev. Kdor misli, da so zveri tukaj v funkciji varovanja narave je naiven.

  • Ko človek tole bere, ga kar odvrne samostojni obisk naše prelepe Travne Gore. V družbi še. Sam na kolesu ali peš pa zagotovo ne več.

Komentiraj