Slovenija

Prva evropska proizvodnja robotov japonske korporacije Yaskawa bo v Sloveniji

Proizvodnja v Yaskawa Slovenija. Ribnica 8. december 2014.
Proizvodnja v Yaskawa Slovenija. Ribnica 8. december 2014.

Franktfurt – »Japonska korporacija Yaskawa bo do leta 2022 ustvarila najmanj 200 novih delovnih mest«, sta na včerajšnji (21.11.2016) tiskovni konferenci v Frankfurtu napovedala Hiroshi Ogasawara (direktor ter predsednik Yaskawa Electric Corporation) in Manfred Stern (predsednik in izvršni direktor Yaskawa Europe ter podpredsednik korporacije Yaskawa Electric Corporation).

Yaskawa bo v Sloveniji odprla novo proizvodno podjetje za izdelavo robotov, ki so jih doslej izdelovali le v proizvodnih centrih na Kitajskem in Japonskem. Potreba po razširitvi produkcijskih kapacitet bo Sloveniji do leta 2022 predvidoma prinesla 200 novih delovnih mest.

Prve Yaskawine robote iz evropske linije proizvodnje naj bi dobili leta 2018. Novo proizvodno podjetje v Sloveniji bo zadostilo okoli 80% evropskih potreb po robotih. Celotna investicija je ocenjena na približno 25 milijonov evrov.

Kot eden največjih globalnih akterjev v sektorju industrijskih robotov, z več kot 350.000 prodanimi vgrajenimi roboti in kot vodilni mednarodni dobavitelj pogonske tehnologije ter sistemov za avtomatizacijo, Yaskawa zasleduje ambiciozno zastavljeno strategijo širitve v Evropo. Korporacija s stoletno tradicijo postavlja nove tehnološke trende, saj v nasprotju z mednarodnimi usmeritvami svetovnih korporacij, ki svoje tehnološko znanje in proizvodnjo selijo iz Evrope v Azijo, Yaskawa ubira prav nasprotno, sebi lastno poslovno pot.

Yaskawa z investicijami v obstoječe robotske posle in tehnologijo električnih pogonov širi svoje evropske aktivnosti. Podjetje je razširilo svoj poslovni model z nedavnimi strateškimi priključitvami podjetij s področij industrijske krmilne tehnologije in »zelene energije«, ki se osredotočata na energetske rešitve z vetrno energijo in elektrifikacijo ladijskih pogonov.

O YASKAWI:
Z letno prodajo več kot 410 milijard jenov (približno 3,6 milijarde evrov) je Yaskawa vodilni svetovni proizvajalec servo pogonov (Sigma-7), inverterskih pogonov (kot npr. GA700) ter Motomanovih industrijskih robotov. Vodilna filozofija podjetja od ustanovitve, leta 1915, dalje temelji na načelu zagotavljanja najvišje kakovosti.

Širok razpon Yaskawinih poslovnih aktivnosti pokriva področja pogonov (inverterjev), krmilnikov gibanja (AC servo motorji in pogoni, krmilniki), robotov (industrijski roboti ter robotski sistemi), sistemskega inženiringa (srednje napetostni inverterji, generatorji, konverterji) ter informacijske tehnologije (produkti, ki temeljijo na programski opremi).

VIPA GmbH v Herzogenaurach, podjetje, ki je specializirano za vizualizacijo ter procesno avtomatizacijo je del YASKAWE od leta 2012 dalje. YASKAWA je oktobra leta 2014 priključila tudi podjetje The Switch Engineering Cooperation, ki se ukvarja s proizvodnjo vetrnih turbin. Tako je YASKAWA eno redkih globalnih podjetij, ki lahko samo priskrbi komponente in rešitve za skoraj vse industrije.

Rezultat obsežnih vlaganj v raziskave in razvoj so številni izumi, patenti in inovacije. Takšna usmeritev je omogočila, da sta Yaskawini diviziji Drives & Motion in Robotika dosegli vodilni tržni položaj v različnih panogah, vključno s proizvodnjo sistemov ter inženiringom (pakirni stroji, črpalke/kompresorji, tekstilni stroji, stroji za digitalni tisk, žerjavi ter dvigala, oprema za proizvodnjo polprevodnikov ter elektroniko, stroji za proizvodnjo in predelavo lesa, stekla, kovine in kamna) kot tudi tehnologijo dviganja, avtomobilsko montažno ter handling tehnologijo. Uporaba Motoman industrijskih robotov vključuje robotsko varjenje, laboratorijsko avtomatizacijo, pakiranje in
handling ter avtomatizirano lakiranje. Danes YASKAWA Europe GmbH, s sedežem v Eschbornu pri Frankfurtu, deluje v treh divizijah – Drives & Motion (pogonska ter krmilna tehnologija), Robotika (industrijski roboti) ter VIPA Controls (avtomatizacija ter krmilna tehnologija), s katerimi pokriva potrebe trgov v Evropi, Afriki, na Bližnjem vzhodu ter območje nekdanje Sovjetske zveze.

Komentiraj