Slovenija

Okrogla miza o NOB in vrednotah

NOB

NOB

Kočevje – V zadnji dvajsetih letih je med Slovenci opaziti upad tistih, ki na partizanstvo gledajo kot na pozitivno vrednoto. Vse manj je namreč tistih, ki so ga doživeli, prav tako pa se ta vrednota ne prenaša na mlajše generacije.

Takšni so bili zaključki sinočnje (8.9.2010) okrogle mize, ki jo je v Kočevju pripravil izredni profesor na Fakulteti za družbene vede, dr. Vladimir Prebilič. Gostitelj se je z direktorjem Inštituta za novejšo zgodovino doc. dr. Damijanom Guštinom in rednim profesorjem na Fakulteti za družbene vede dr. Antonom Beblerjem pogovarjal predvsem o narodnoosvobodilnem boju in vrednotah, ki jih je le-ta oblikoval.

V mednarodnem kontekstu je bila temeljna vrednota boj za svobodo, v slovenskem pa smo zaradi njega, in ne zaradi nekajdnevne vojne v devetdesetih letih, dobili državo, je dejal dr. Bebler. Prav skozi ta boj smo Slovenci prišli tudi do nacionalne identitete in enakopravnosti, ki smo so ju izborili znotraj nove Jugoslavije in jo dokončno izrazili na plebiscitu, pa je povedal dr. Prebilič.

Kljub tolikšnemu pomenu so vrednote NOB danes na hudem preizkusu, čeprav jih lahko še vedno apliciramo na sodobni in prihodnji čas, so poudarili vsi trije strokovnjaki.

Zvok
Dr. Prebilič o vrednotah NOB

Vir: radiokrka.com

1 komentar

  • Bil sem udeleženec okrogle mize o NOB in vrednotah, kjer sta bila gosta dr. Guštin in prof. dr Anton Bebler. Kolikor sem lahko sledil, nisem opazil, da je to srečanje imelo namen razvrednotiti vrednote NOB, še posebno od obeh tako vsokih udeležencev in strokovnjakov za novejšo zgodovino. Ravno obratno, namen je bil poudariti te vrednote in kako te vrednote vključiti v sodobni čas. To je razvidno tudi iz zaključnega glasbenega komentarja povezovalca.

    Žalostno pa je, da stvari nočemo razumeti ali jih prirejamo času negativne predvolilne politike!

Komentiraj