Ribnica

Spominska svečanost v Grčaricah ob obletnici tridnevnih bojev enot 14. divizije

Spominska svečanost v Grčaricah ob obletnici tridnevnih bojev enot 14. divizije
Spominska svečanost v Grčaricah ob obletnici tridnevnih bojev enot 14. divizije

Grčarice – Združenje borcev za vrednote NOB Ribnica, občina Ribnica in Prostovoljno gasilsko društvo Grčarice so pripravili spominsko svečanost ob obletnici tridnevnih bojev enot 14. divizije v Grčaricah.

Te dni so leta 1943 slovenski četniki (plava garda) doživeli največji poraz ob zlomu Italije . Partizanske enote so z italijanskimi topovi zavzele njihovo postojanko in po vdaji le te likvidirale del četniških enot. To je pomenilo tudi konec organiziranega četništva v Sloveniji.

Spominske dogodke je na te čase osvežil slavnostni govornik, poslanec državnega zbora Janko Veber, ki se v daljšem nagovoru ni preveč dotikal polpretekle zgodovine, le orisal jo je. Dejal je, da smo danes Slovenci, ki smo se uprli sovragu v dveh svetovnih vojnah in se na temeljih zgrajenimi zlasti v drugi svetovni vojni, tudi osamosvojili, že nekaj časa znova okupirani.

Vrv okoli vratu nam neusmiljeno stiskajo svetovni bančniki in špekulanti, seveda ob nespametni domači politiki. » Živimo v državi z velikimi socialnimi razlikami . Na eno strani imamo armado z okoli 400 tisoč revnimi in peščico bogatašev, ki še naprej plenijo z mahinacijami, tudi premoženje ustvarjeno z udarniškim delom, » je med drugim opozoril Veber.

Po končani prireditvi je Franc Šega, predsednik krajevne organizacije ZZB Kočevska Reka opozoril, da ni bila dana možnost predstavnikom Puntarjev, da bi kaj aktualnega spregovorili. Dejal je tudi, da že 25 let kradejo državo, tem združbam pa nihče ne stopi na rep.

»Dokler se preprosto ljudstvo ne bo uprlo, kakor koli že, nas bodo še naprej sistemsko poniževali, » je bil, ob tem mu je pritrdila večina zbranih, nedvomno jasen. »To svečanost so organizirali trije in je v uradnem delu zgolj osvežila spomine na te dogodke. Zato je bilo nepotrebno, da bi priložnost za nagovor dobil še kdo, » je dejal Danijel Divjak, v imenu borčevske organizacije Ribnica. Dogodek je spremljal kulturni program.

Franc Šega o punatrjih
Janko Veber o napadu finančnih trgov
Janko Veber o beguncih
Janko Veber o špekulacijah
Janko Veber o zgodovini

Vir: radiokrka.com

1 komentar

  • Seveda niso veliko govorili o zgodovini, saj četnike ne upajo označiti kot izdajalce, ker so bili dejansko uporniška vojska. V Grčarice so se zatekli, ker so pričakovali, da se bo zavezniška vojska izkrcala v Istri in se bodo združili z njo. Procesija v Grčaricah je torej pod pretvezo NOB slavila zmago komunistov v državljanskem spopadu in s tem poveličevanje komunistične revolucije. Sramota za vse, ki so to proslavo organizirali in bili tam prisotni.

Komentiraj