Slovenija

Spominska svečanost v Konca vasi v spomin na Jožeta Šeška

Konca vas – Konca vas je nedeljo (1.6.2014) pričakala slavnostno odeta. Mlaja na vhodu v vas in postavljene zastave so bili znak za spominsko slovesnost v spomin na revolucionarja Jožeta Šeška, katerega so italijanski okupatorji po izdaji 28. aprila 1942 zajeli v bunkerju in ga po mučenju 11. maja istega leta ustrelili v skupini 10 talcev. Za narodnega heroja je bil razglašen 27. novembra 1953.

Združenje borcev za vrednote NOB Kočevje, Vaško društvo Konca vas in Krajevna skupnost Stara Cerkev so bili organizatorji letošnje slovesnosti, pri kateri so sodelovali pevski zbor, recitatorji in vaščani. V sodelovanju s Pokrajinskim muzejem je ob tej priložnosti bila izdana zloženka posvečena Jožetu Šešku, prav tako bo v muzeju na ogled občasna razstava o tem narodnem heroju. V neposredni bližini prireditve je na razstavnem prostoru, opremljenega z izdelki domačih mojstrov lesnega strugarstva in pletarstva, bila na voljo nova zloženka in na ogled panoja s slikami in teksti o Jožetu Sešku. Ob povezovalni besedi Mirjane Kužnik in po pozdravnem govoru Simone Fajfar, predstavnice organizatorja srečanja, je bila slavnostni govorec Viktorija Potočnik, članica predsedstva ZZB Slovenije. V svojem govoru je v povezavi na delo in življenje Jožeta Seška analizirala današnja dogajanja v državi in opozorila na pomembnost bodoče usmeritve našega celotnega bodočega razvoja na mladih, na zavedanju lastne preteklosti in izkušenj ter vrednotenju naše zgodovine in Slovenije za našo bodočnost.

S Simono Fajfar in Jožetom Oberstarjem, predsednikom ZB za vrednote NOB Kočevje, je položila venec k spominski plošči. Ob zaključku proslave se je Jože Oberstar v svojem zaključnem govoru med ostalim spomnil na pričakovanja ljudi v preteklosti in jih primerjal z današnjim stanjem ter opozoril na to neskladje. Vsa proslava je bila prepletena z recitacijami mladih šolarjev in pesmimi v izvedbi domačega mešanega pevskega zbora, ki so vsi skupaj prispevali k temu, da bo obiskovalcem ostala v spominu.

1 komentar

Komentiraj