Koledar dogodkov Ribnica

RŠK vabi na pogovorni večer – Slovenija v času begunske krize

Pogovorni večer - Slovenija v času begunske krize
Pogovorni večer - Slovenija v času begunske krize

Kdaj: v soboto, 23. januar 2016, ob 20h
Kje: v Skednju Škrabčeve domačije, Hrovača
Info: —

Ribniški študentski klubu v sodelovanju s Protirasistično fronto brez meja vabi na
Okroglo mizo z naslovom Slovenija v času begunske kriz
v soboto, 23. januar 2016, ob 20h, v Skednju Škrabčeve domačije

Politike EU in njenih držav članic so aktualno humanitarno vprašanje preimenovale v varnostno tveganje.

Namesto solidarnostne pomoči, se reševanje nove situacije v Evropi lotevajo z radikalizacijo represivnih praks, ki v imenu varnosti povečuje tisto moč sistema izkoriščanja in zatiranja, ki je pravzaprav kriv za trenutno situacijo.

S preusmeritvijo migracij tudi na področje Slovenije, so kljub prisotnosti številnih humanitarnih organizacij na terenu,
razmere iz dneva v dan postajale vedno bolj nehumane. Državne strategije so že na samem začetku začele razpadati.
Policijska in vojaška represija nad ljudmi na begu pred vojnim, ekonomskih in socialnim opustošenjem na tako imenovani
balkanski ruti se je krepila. Humanitarne organizacije pa so prevzele in nadaljevale diskurz represivnih organov – strah in kontrola. Sedaj že tudi na slovenski južni meji stoji rezalna žica.

Zakaj in komu služijo ograje in rezalna žica? Kako so tako hitro pooblastila vojske povečali na način, da ta lahko posegajo v
civilno sfero, ne da bi za to omogočili javno razpravo?

Z dehumanizacijskimi manevri so oblasti s pomočjo medijev normalizirale državni rasizem in s tem vzpostavile družbeno klimo strahu in sovraštva. Priča smo vzponu rasizma ter nacionalizma, ki se nevarno bohtita. Vojna, rasizem, nacionalizem, vsakovrstno teroriziranje in zastraševanje,
razslojevanje ter rastoče neenakosti so postali evropski vsakdan.

Ali res želimo sprejeti vojno retoriko oblastnikov EU? Ali bomo pristali na radikalizacijo represivnih praks, poglabljanje družbenih neenakosti in vzpostavitev novih dimenzij za ekonomsko izkoriščanje?

Posamezniki in posameznice, ki delujejo v okviru Protirasistična fronta brez meja in Sindikata Radio Študent 89,3 MHz bodo z okroglo mizo odprli prostor javne razprave za izmenjavo mnenj, s katero želijo širiti solidarnostne prakse, ki verjamejo v gradnjo drugačne družbe.

Želimo si družbo, ki bo slonela na svobodi in pravicah za vse. Vsi mi skupaj z novoprišlimi potrebujemo spoštovanje, solidarnost in osnovno človeško dostojanstvo. Na dogodku bomo govorili o solidarnosti z migranti, podrobneje predstavili dogajanje zadnjega meseca ter ga poskusili umestiti v širši družbeno-politični kontekst.

Svoboda gibanja je pravica vsakega posameznika in ne privilegij!

Pogovorni večer bo potekal v soboto, 23.1., ob 20. uri v Skednju Škrabčeve domačije!

Komentiraj