Slovenija

Nagrado GZS je med drugimi dobil tudi predsednik upravnega odbora Inlesa Andrej Mate

Predsednik upravnega odbora Inlesa iz Ribnice mag. Andrej Mate

mag. Andrej Mate

Ljubljana – Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v sredo, 2.3.2011 podelila nagrade najuspešnejšim podjetnikom v letu 2010.  Tudi letos je nagrajencev sedem; v 43 letih je nagrado prejelo že 305 gospodarstvenikov, med njimi le 18 gospodarstvenic. Med nagrajenci pa je letos predsednik upravnega odbora Inlesa iz Ribnice mag. Andrej Mate.

Za leto 2010 so nagrado za najuspešnejše podjetnike prejeli direktor Termoplasti-Plame Jože Ceglar, generalni direktor Mikrografije Boštjan Gaberc, direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec, predsednik upravnega odbora Inlesa Andrej Mate, predsednik uprave in prokurist Robotine Devid Palčič, predsednik uprave NEK Stane Rožman in direktor družbe KLS Ljubno Bogomir Strašek.

Predsednik komisije za izbor nagrajencev Janez Bohorič je na tiskovni konferenci pojasnil, da komisijo sestavljajo nekdanji nagrajenci. Zaradi gospodarske krize je bila izbira po eni strani otežena, po drugi strani pa lažja, saj je ločila dobra podjetja od slabih. Najboljše gospodarstvenike so izbirali v treh kategorijah: mala, srednja in velika podjetja. Posebno težo so namenili ravni poslovne kulture in odgovornosti podjetij do družbe.

Letošnji nagrajenci so dokazali, da je z znanjem, zagonom in ustvarjalnostjo mogoče biti uspešen tudi v sedanjih razmerah, ne da bi bilo za to treba žrtvovati družbene vrednote. Nagrajenci poudarjajo, da danes brez vlaganja v razvoj in širjenja na tuje trge ni mogoče biti zelo uspešno podjetje, zaradi tega namenjajo veliko pozornosti posodabljanju procesov, krepitvi blagovnih znamk in povečevanju izvoza. Kljub krizi so imela lani vsa podjetja rast prodaje.

Andrej Mate: Delamo le še za znane kupce

Inles je bil v krizi že leta 1998, ko se je znašel tik pred stečajem, je povedal Mate. V štirih letih jim je uspelo podjetje prestrukturirati, pri čemer so se iz lesnega podjetja preusmerili v proizvodnjo oken in vhodnih vrat tudi iz drugih materialov, usmerili skoraj 85 odstotkov proizvodnje v izvoz, kot zelo pomembno odločitev pa je Mate izpostavil dejstvo, da so se umaknili iz kooperantskih poslov, tako da zdaj delajo le še za znane kupce.

Vir: siol.net in delo.si

Komentiraj