Ribnica

Večina delavcev iz Inlesa se v službo vozi z oddaljenosti manj kot 20 km

Inles Ribnica
Inles Ribnica

Ribnica – V ribniški Inles, ki zaposluje 376 ljudi, se jih v službo večina vozi vsak dan z oddaljenosti manj kot 20 kilometrov, samo dva pa iz Ljubljane. Težav z dnevnimi migracijami in z njimi povezanimi stroški ter nadzorom nimajo. Svoje potrebe po kadrih za zdaj še lahko pokrijejo iz »domačega bazena«.

Kot je dejal Boštjan j. Thurnherr, tamkajšnji direktor za kadrovski in pravni sektor, pa ne pričakujejo, da bo večno tako. Ob sedanjih trendih na trgu dela in ob stalnem tehnološkem posodabljanju bodo morali na »uvoz« kadrov iz oddaljenejših krajev najbrž prej ali slej pomisliti tudi v za zdaj še »samozadostnih« podjetjih. Pomembno pa je, da se tega zavedo pravi čas.

Na delovno mobilnost je moč gledati tudi skozi prizmo skrbi za ustrezne kadre v podjetjih. Ob zmanjševanju števila brezposelnih ima večina podjetij v Sloveniji že zdaj težave zaradi neskladij na trgu dela. Po informacijah ministrstva za delo trenutno v Sloveniji primanjkuje delavcev na celotnem območju, zato je težko govoriti samo o strukturni in lokacijsko/regionalni brezposelnosti. V Sloveniji se soočamo z velikim povpraševanjem po ustreznih delavcih in to bo v prihodnje bo eden glavnih izzivov za delodajalce. Večja mobilnost bo postala samoumevna, za obe strani, za iskalca in ponudnika dela.

Vir: delo.si, Božena Križnik

Komentiraj