Ribnica Slovenija

Nives Mikulin prijela nagrado Staneta Severja 2022

Nagrado Staneta Severja 2022 za igralsko stvaritev v slovenskem ljubiteljskem gledališču prejme Nives Mikulin za vlogo Matere v drami Pelikan Augusta Strindberga, ki so jo premierno uprizorili 9. junija 2021 v režiji Mareta Bulca in izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana.

Nives Mikulin je že večkrat dokazala širok igralski razpon, igralsko disciplino in prefinjen občutek za kontekst. Pohvali se lahko z matičkom za žensko vloge v Jesihovi igri Triko (prejela ga je leta 2016 na 55. Linhartovem srečanju) in posebnim priznanjem za izvedbo songa v avtorski reciklaži Feydeaujeve komedije Strasti, laži in maček v žaklju na letošnjem, 60. Linhartovem srečanju.

V komorni igri Pelikan je nastopila kot Mati, kot vdova Elise, ki se vrne k družini z željo, da bi znova zavladala v svojem nekdanjem domu. Mati je osrednja vloga »igre o ljudeh«, kakor jo je poimenoval avtor. Je ključni lik za razumevanje odnosov med dramskimi osebami in vzrokov za družinsko katastrofo. Mati v interpretaciji Nives Mikulin je razpeta med materinskim nagonom in slo ženske, ki živi le še v lastnih izkrivljenih fantazijah. V njeni interpretaciji je Mati skorajda že personifikacija egoizma, ki ga kot virus širi na svoja otroka. Igralka je vlogo dominantne matere zgradila suvereno, pretanjeno in v dikciji natančno. Bila je neomajno hladna, hkrati pa nenasitna v prizadevanju, da zapolniti svojo praznino. Nives Mikulin je prepričljivo izpeljala psihološki razvoj Matere, patološke lažnivke, ki jo razkrinkanje požene v propad, njeno transformacijo v tragičnega »pelikana«, ki si razpara žile, da bi s svojo krvjo nahranil mladiče.

… je zapisala strokovna komisija sklada in Nives podelila nagrado Staneta Severja, 2022.

Arhiv: Šentjakobsko gledališče Ljubljana, fotograf Jernej Čampelj

Komentiraj