Ribnica

Inles zapušča borzo. Bo razkrito, kdo je v ozadju največjega lastnika?

mag. Andrej Mate
mag. Andrej Mate

Bodo Avstrijci zdaj svoje deleže prodali? Bi jih menedžerji pokupili? »Mogoče, odvisno od cene,« pravi šef Inlesa Andrej Mate

Ribniški Inles, ki se ukvarja s proizvodnjo lesnih izdelkov, se po skoraj 20 letih umika z borze. Zadnji zaključni tečaj delnice je znašal tri evre, delničarjem, ki se z izključitvijo iz borznega trgovanja niso strinjali, bo družba izplačala štiri evre odškodnine na delnico. Se napoveduje tudi kakšna rošada v lastniški sestavi?

Lastniki Inlesa

Lastniki Inlesa

Kdo so največji lastniki Inlesa? Že nekaj let je uradno največja, 23,2-odstotna, lastnica avstrijska družba Retno. O njej ni prav veliko znanega. Med največjimi lastniki je še ena avstrijska družba, to je Triglav GmbH, ki ima v lasti skoraj desetino Inlesa. Obe domujeta na istem naslovu na Dunaju in obe imata istega direktorja.

Nekateri mali delničarji so pred leti javno izražali sume, da je v ozadju avstrijskih družb šef Inlesa Andrej Mate, in zahtevali objavo prevzemne ponudbe. Mate je to vseskozi zanikal. Sam ima trenutno v lasti 13,3 odstotka Inlesa, prek družbe Sar In, katere polovični lastnik je, pa še dobrih 14 odstotkov.

Ali se zdaj, ko se Inles umika z borze, pričakuje kakšna sprememba v lastništvu? »Ne, nimam signala, da bi se kaj dogajalo,« pravi Mate. Pa bi delež Avstrijcev, če bi bil naprodaj, kupil? »Mogoče. Odvisno od cene. Ampak o tem še nisem razmišljal,« odgovarja.

Zakaj gre Inles z borze?

Mate navaja dva razloga: prvič, nelikvidnost delnice. In drugič, stroški in obveznosti, ki jih za družbo prinaša kotacija na borzi. Bo pa moral Inles v skladu z odločitvijo skupščine družbe na svojih spletnih straneh še pet let objavljati četrtletne rezultate poslovanja.

Prvič je vodstvo Inlesa delnice nameravalo z borze umakniti že leta 2013, a so nato predlog preklicali. »Izplačilo odpravnine delničarjem, ki bi nasprotovali umiku delnic z borze, bi lahko negativno vplivalo na denarni tok podjetja,« je takrat pojasnil Mate.

Zaradi težav v Nemčiji lani izguba

Ribniški Inles je imel konec prejšnjega leta na ravni skupine 379 zaposlenih. Lani je – prav tako na ravni skupine – ustvaril 22,3 milijona evrov prihodkov (šest odstotkov več kot leto prej) in imel 348 tisoč evrov izgube (leto prej nekaj več kot 70 tisoč evrov dobička). Zakaj izguba? Kriva je nemška hčerinska družba Lesco, pojasnjujejo v letnem poročilu. Razlogi za izgubo nemške hčerke so, še razlagajo v letnem poročilu Inlesa, »previsoki stroški in odpisi terjatev«.

Komentiraj