Ribnica

Šef Inlesa dokupuje delnice, glavni lastnik družbe še vedno skrivnost

mag. Andrej Mate
mag. Andrej Mate

Ribnica – Prvi mož Inlesa Andrej Mate je v zadnjih tednih povečal svoj delež v lastništvu družbe – po novem ima neposredno v lasti več kot deset odstotkov podjetja. Še vedno pa ni znano, kdo je v ozadju dveh avstrijskih družb, ki obvladujeta dobrih 32 odstotkov Inlesa. Mate zagotavlja: »Z njimi nimam nič.«

Pred kratkim smo pisali, da se v lastništvu Inlesa krepi Leopold Poljanšek, nekoč eden najbogatejših Slovencev. V zadnjem času je z nakupi pohitel tudi prvi človek podjetja Andrej Mate. Po novem obvladuje nekaj več kot 10 odstotkov družbe, v zadnjem mesecu je pridobil približno 8.300 oziroma odstotek delnic Inlesa.

»Samo ena razlaga je, zaradi sprememb zakonodaje, povezane z registrskimi računi, se je na trgu pojavilo določeno število delnic, to je vse,« pravi Mate. Delnica Inlesa se v zadnjem času giblje okoli štirih evrov.

Mate sicer, kot že rečeno, desetino Inlesa obvladuje sam, 14,69 odstotka družbe pa ima v lasti družba Sar In (njen polovični lastnik je Mate, druga polovica je v lasti Dušana Urha), je razvidno iz javno dostopnih baz.

Uganka: kdo je največji lastnik Inlesa?

To je avstrijska družba Retno Gmbh, ki ima v lasti 23,21 odstotka Inlesa. Sedež ima na Dunaju, na istem naslovu ima sedež tudi družba Triglav Gmbh (ta ima v lasti še 9,48 odstotka Inlesa). Čigavi sta? Na to vprašanje nismo našli odgovora. Nekateri mali delničarji so že pred leti javno izražali sume, da je v ozadju avstrijskih družb Mate, in zahtevali objavo prevzemne ponudbe. Mate je to vseskozi zanikal.

»Absolutno nisem nikakor povezan z njimi,« nam je zagotovil tudi v petek. Pa jih pozna? »Poznam, saj pridejo enkrat letno na skupščino. Gre za ljudi iz Avstrije,« pojasnjuje.

Vir: finance.si

Komentiraj