Slovenija

Med Pijavo Gorico in Turjakom naj bi do aprila 2013 zgradili tretji prometni pas

Ljubljana, Ribnica – Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) je izdala odločbo za rekonstrukcijo in dograditev 2,1 kilometra dolgega dodatnega, tretjega prometnega pasu za počasna vozila na cesti Škofljica – Rašica. Projekt je vreden dobrih 6,3 milijona evrov, od tega bo 4,7 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

V okviru projekta, ki naj bi se zaključil aprila 2013, je poleg izgradnje dodatnega 2150 metrov dolgega prometnega pasu predvidena tudi preureditev križišča in priključkov, ureditev aktivne in pasivne protihrupne zaščite, hodnika za pešce, odstavnih niš, javne razsvetljave, odvodnjavanja, vertikalne in horizontalne prometne signalizacije, zaščita vodovoda in ureditev krajinske arhitekture.

Z uresničitvijo omenjenega projekta se bo po oceni SVLR povečala prometna varnost, izboljšali se bodo tudi okoljski in življenjski pogoji na območju ob omenjeni cesti.

Cesta Škofljica – Rašica je pomembna prometna povezava Ljubljane z ribniško-kočevskim območjem. Zaradi transporta med industrijskima središčema Ljubljana in Kočevje po omenjeni cesti poteka precej tovornega prometa, poleg tega pa je zaradi številne dnevne migracije povečan tudi promet z osebnimi avtomobili.

Zaradi počasi premikajočih se kolon vozil je potovalni čas osebnih vozil med Pijavo Gorico in Turjakom precej daljši kot bi bil, če na cesti ne bi bilo počasi vozečih tovornih vozil. Skoraj polovico teh predstavljajo srednja in težka tovorna vozila ter priklopniki.

Večina gradbenih del na omenjeni cesti bo potekala ob zožitvi pasov na obstoječi cesti, medtem ko bodo delne zapore potrebne le pri prekopih in asfaltiranju, so še navedli v SVLR.

Vir: STA, M. M.

Komentiraj