Slovenija

Med 100 najbogatejšimi Slovenci tudi Anton in Verica Šenk (Inotherm)

Inotherm
Inotherm
Inotherm

Inotherm

Ljubljana – Najnovejša Managerjeva lestvica najbogatejših Slovencev razkriva, da je po treh letih upadanja skupno premoženje stoterice letos znova zraslo in znaša blizu tri milijarde evrov.Povsem novih obrazov na lestvici 100 najbogatejših Slovencev revije Manager je letos nekaj več kot desetina, za uvrstitev na lestvico pa je bilo potrebnih 11,4 milijona evrov.

Premoženje prvih desetih na lestvici je letos 30 odstotkov vrednejše kot lani. Vseh prvih deset brez izjeme raste s prodajo na tujih trgih. Kar 17 najbogatejših na lestvici je letos vrednost premoženja okrepilo za petino ali več, ugotavlja revija Manager, ki sestavlja lestvico najbogatejših Slovencev (za uvrstitev na lestvico je bilo potrebnih 11,4 milijona evrov).

Na prvo mesto lestvice najbogatejših Slovencev se že drugo leto zapored uvršča Sandi Češko s 410,6 milijona evrov premoženja. Tokrat je njegovo premoženje ocenjeno dvakrat višje; deloma zato, ker so v uredništvu Managerja pridobili popolnejše podatke o skupini Studio Moderna s sedežem na Nizozemskem, deloma pa tudi zato, ker njegovo poslovanje hitro raste.

Drugi najbogatejši Slovenec je Joc Pečečnik (Elektronček Group), ki je svoje premoženje povečal za štirikrat na 183,7 milijona evrov. Sledijo Samo in Iza Login (Outfit7) s 127,1 milijona evrov premoženja, Albin in Tatjana Doberšek (Engineering Dobersek) s 125,8 milijona evrov in Igor Lah (Aluber, Ampelus) s 113,1 milijona evrov premoženja.

Šesti na lestvici je Darko Horvat (Aktiva Holdings, nepremičnine) s 77,7 milijona evrov premoženja, sledijo Mirko Tuš (Tuš Holding) z 71,6 milijona evrov, Herman Zupan (HZ Group) s 67,2 milijona evrov, družina Rejc (Efaflex) z 49,5 milijona evrov in Vladimir Puklavec (TGE Holding) z 48,3 milijona evrov premoženja.

[oglas tip=”250×250″ p=”D”]Sledijo družina Pistotnik (Sintal; 43,3 milijona evrov), Tone Strnad (Medis Intago; 40 milijonov evrov), Tomaž Lovše (Diners Club, finančne naložbe; 39,7 milijona evrov), Marko Pistotnik (Outfit7; 39,6 milijona evrov) in Franc Frelih (Plasta; 34,2 milijona evrov).

19. Anton in Verica Šenk (Inotherm; 29,8 milijona evrov)

Na 16. mesto se uvršča družina Karoly (GMT; 32,4 milijona evrov), sledijo Otmar Zorn (Iskra zaščite; 31,6 milijona evrov), Franc Riemer (Koto, Gradir; 31 milijonov evrov), Anton in Verica Šenk (Inotherm; 29,8 milijona evrov) in družina Vuk (RM VUK; 27,5 milijona evrov).

Letos se je na lestvico najbogatejših Slovencev uvrstilo nekoliko manj novincev kot običajno. Če je bilo v minulih letih četrtina novih obrazov, jih je letos le nekaj več kot desetina. Eden od razlogov je po navedbah revije Manager morda tudi ta, da se lestvica postopoma konsolidira in da je vse manj takšnih, ki so bili v preteklih letih iz različnih razlogov zgrešeni.

Najvišje uvrščeni novinec se je uvrstil med prvo deseterico – Herman Zupan, ki je svoj embalažni imperij ustvaril v Južni Ameriki. Največ novincev, kar pet, pa je navrglo podjetje Kolektor, potem ko so naposled le razkrili lastniško sestavo obvladujočega podjetja.

Vir: vecer.com, dnevnik.si

1 komentar

  • Vse čestitke zakoncema Šenk pa ne samo zaradi uvrstitve med najbogatejše Slovence,temveč tudi zato ker sta odprtega srca in rok tudi za ljudi v stiski.

Komentiraj