Ribnica

Zakaj eden najbogatejših Slovencev kupuje delnice Inlesa?

Na trgu se je zaradi odprave registrskih računov znašlo nekaj delnic Inlesa. Marles je nakupe zdaj končal. To je vsa zgodba.Leopold Poljanšek, večinski lastnik Marlesa
Na trgu se je zaradi odprave registrskih računov znašlo nekaj delnic Inlesa. Marles je nakupe zdaj končal. To je vsa zgodba.Leopold Poljanšek, večinski lastnik Marlesa

V zadnjem času je oživelo trgovanje z delnicami ribniškega Inlesa. Kdo je kupoval? Predvsem družbi Marles in Lagerfin. Prva je v večinski lasti Leopolda Poljanška, z njim je povezana tudi druga. Poljanšek se je v preteklosti uvrščal na lestvico najbogatejših Slovencev revije Manager. Kakšni so njegovi nameni?

Kaj je Inles? To je ribniški proizvajalec stavbnega pohištva. Podjetje letno ustvari okoli 20 milijonov evrov prihodkov in nekaj deset tisoč evrov dobička. Njegov največji, 23,21-odstotni lastnik je dunajska družba Retno Gmbh, dobrih 18 odstotkov podjetja je v lasti Jelovice, slabih 15 pa v lasti družbe Sar In. Skoraj deset odstotkov Inlesa obvladuje še ena družba s sedežem v Avstriji –Triglav Gmbh.

Poljanšek: Marles je nakupe zdaj končal

Število delnic, ki so zamenjale lastnika, ni veliko, Marles ima po novem v lasti 1,39 odstotka, Lagerfin pa 0,65 odstotka Inlesa. Ob zadnjih poslih, ki so se sklepali z delnicami, so bile te skoraj štiri evre.

»Na trgu se je zaradi odprave registrskih računov znašlo nekaj delnic Inlesa. Sklep upravnega odbora Marlesa je, da vlaga presežke v lesno industrijo, ki je ni več veliko, trž­ne naložbe in nepremičnine. Bankam namreč ne zaupam, bo še kakšna šla v franže, da ne omenjam ležarine za depozite. To je vsa zgodba glede vlaganja v Inles, Marles je nakupe zdaj končal,« pojasnjuje Poljanšek.

Dodajmo, da se je v lastništvu Inlesa v zadnjem času okrepil tudi šef InlesaAndrej Mate – pridobil je 0,6 odstotka družbe in ima v lasti skoraj desetino delnic.

Kdo je Poljanšek

Leopold Poljanšek je mnogim še vedno najbolj znan kot član nekoč zelo priljubljene glasbene skupineAgropop. Ta nekdanji borzni posrednik se je na lestvico najbogatejših Slovencev revije Manager prvič uvrstil leta 2009, in sicer po prevzemu Marlesa.

Nazadnje se je na lestvico uvrstil leta 2012, njegovo premoženje je bilo ocenjeno na dobrih 12 milijonov evrov. V preteklosti je bil med drugim solastnik Velane, pred leti pa je stavil predvsem na nepremičnine.

Vir: finance.si

Komentiraj