Ribnica

Yaskawa spreminja Ribnico v prestolnico robotov

Hubert Kosler
Hubert Kosler

Ribnica – Japonska družba Yaskawa bo še naprej vlagala v svoji družbi Yaskawa Ristro in Yaskawa Slovenija. V Ribnici bodo naredili kompetenčni center za robotske celice s strojnim vidom. Naložba bo vredna najmanj pol milijona evrov, je povedal direktor obeh slovenskih podjetij Hubert Kosler.

Hubert Kosler

Hubert Kosler

V kompetenčnem centru bodo razvijali nov tip robotov za potrebe celotnega evropskega dela korporacije Yaskawa. »Da bo razvoj robotov, ki pri svojem delu vključujejo kamero, potekal prav pri nas v Ribnici, smo si pri lastnikih izbojevali, ker smo uspešno izpeljali že kar nekaj vključitev robotov s strojnim vidom. To smo lahko storili, ker imamo dober tim sodelavcev različnih profilov in ker uspešno sodelujemo s fakultetami, predvsem strojno, pa tudi elektro in drugimi fakultetami. Nov kompetenčni center za nas pomeni, da bomo še vlagali v razvoj in širili posebna znanja,« je pojasnil Hubert Kosler.

Novi laboratorij in preizkuševalnica

V Ribnici bodo tako imeli nov laboratorij in opremo za preizkušanje. Kompetenčni center bo začel delovati prihodnje leto, naložba bo vredna najmanj pol milijona evrov. Načrtovanje celotnega projekta sicer šeni končano, zato natančnejših informacij Hubert Kosler ni mogel dati.

Hubert Kosler, Yaskawa Ristro in Yaskawa Slovenija:
Razvijali bomo nove robote z laserskim vidom. Naložba v nov kompetenčni center bo vredna najmanj pol milijona evrov.

Razvijajo še nove tehnologije

Roboti s strojnim vidom oziroma roboti, ki pri svojem delu uporabljajo tudi kamero, bodo Yaskawi omogočili širitev na nova področja, kjer prej robotov ni bilo mogoče uporabljati. Gre predvsem za razne strege in montažne procese. V Ribnici pa so pred nedavnim sicer razvili še novega robota, in to za področje daljinskega vodenja laserskega varjenja s preletom (remote laser welding on thefly). Gre za tehnološko novost, ki se uporablja predvsem v avtomobilski industriji in nadomešča robote za uporovno varjenje. »Tak robot v proizvodnji nadomesti kar devet robotov, ki so namenjeni uporovnemu varjenju. Časi varjenja na daljavo so namreč izredno kratki,« je pojasnil Hubert Kosler.

Prihodke povečujejo za desetino

Družbi Yaskawa Ristro in Yaskawa Slovenija imata skupaj 105 zaposlenih. Yaskawa Slovenija prodaja izdelke na slovenskem trgu,v Yaskawi Ristro pa razvijajo in proizvajajo robotske celice (delovna mesta za robotske roke), te pa nato prodajajo tudi v druge države v tej regiji in po svetu. Yaskawa Ristro je v poslovnem letu 2013, ki se je končalo februarja, ustvarila dobrih 20 milijonov evrov prihodkov in 0,6 milijona evrov čistega dobička, Yaskawa Slovenija pa 4,5 milijona evrov prihodkov in 0,36 milijona evrov čistega dobička. »V novem poslovnem letu načrtujemo desetodstotno rast prihodkov. Vse kaže,da bomo v prvem polletju, ki se konča avgusta, ta načrt dosegli. Za to, da nam to uspe tudi v drugi polovici, pa se bomo morali še močno potruditi. Prodajo povečujemo, ker Yaskawa v Evropi pridobiva tržni delež. To nam uspeva, ker imamo kakovostne izdelke in dobre inženirske rešitve. Veliki kupci pa nas prepoznavajo kot partnerske dobavitelje,« je pojasnil Hubert Kosler.

Največji kupec je avtomobilska industrija

Njihov največji kupec so podjetja iz avtomobilske industrije. Povečujejo pa tudi delež prodaje drugim industrijam, kjer ustvarijo že 30 odstotkov prihodkov.

Vir: finance.si, Mateja Bertoncelj

Komentiraj