Ribnica

Yaskava je za novo tovarno robotov izbrala Kočevje – zaposlitev za 170 ljudi

Poleg Slovenije so bile v igri za gradnjo Yaskawine nove evropske tovarne robotov sicer še Slovaška, Češka in Poljska, v ožji izbor pa sta se na koncu uvrstili Slovenija in Poljska. Foto: EPA
Poleg Slovenije so bile v igri za gradnjo Yaskawine nove evropske tovarne robotov sicer še Slovaška, Češka in Poljska, v ožji izbor pa sta se na koncu uvrstili Slovenija in Poljska. Foto: EPA

Yaskawa bo gradila v Kočevju, je povedal Hubert Kosler, predsednik uprave družb Yaskawa Ristro in Yaskawa Slovenija.

Ribnica – Japonci so za 25 milijonsko naložbo v novo tovarno industrijskih robotov za avtomobilsko industrijo izbrali Kočevje, je povedal Hubert Kosler, direktor družb Yaskawa Ristro in Yaskawa Slovenija.

Yaskawa se je odločila, da bo novo tovarno robotov postavila v Kočevju. Zdaj morajo biti izpolnjene le še obljube, ki jih je v zvezi s ponujenim občinskim zemljiščem dal župan Kočevja Vladimir Prebilič in so povezane z dobavo elektrike oziroma daljnovodi,” nam je povedal Hubert Kosler, ki smo ga zmotili med službeno potjo na Japonskem.

V igri za novo tovarno sta bili Ribnica in Kočevje. Še v začetku decembra je Ribnici, kjer ima Yaskawa že tovarno kazalo bolje. Hubert Kosler je takrat z lastniki zemljišč, kjer bi stala nova tovarna podpisoval predpogodbe o odkupu. A zdaj se je obrnilo drugače.

Kočevje ponudilo večje zemljišče

Yaskawa je Kočevje izbrala, ker so ponudili večje zemljišče, kot je na voljo v Ribnici. Gre za zemljišče, ki je v lasti občine. Leži v tamkajšnji industrijski coni, ki je približno dva kilometra stran iz mesta in je veliko 40 tisoč kvadratnih metrov. Na njem bo Yaskawa, kjer bodo zdaj začeli s projektiranjem tovarne postavila od 12 do 16 tisoč kvadratnih metrov veliko proizvodno dvorano.

“Večje zemljišče potrebujemo zaradi možnosti, da bi v prihodnje lahko še širili tovarno oziroma, da bi imeli možnost, da se okrog nje razvije dobaviteljska mreža,” nam je pojasnil Hubert Kosler.

Zidati bodo začeli jeseni

Z gradnjo tovarne bodo predvidoma začeli jeseni, dobro leto pozneje oziroma konec leta 2018 pa bodo v njej začeli izdelovati robote, ki bodo pomagali izdelovati avtomobile oziroma njihove sestavne dele.

Naložba vredna 25 milijonov

Celotno naložbo, torej nakup zemljišča, postavitev tovarne in njeno opremo, Japonci ocenjujejo na 25 milijonov evrov. Če bo lokacija v vzhodnem delu Slovenije, v vzhodnem glede na delitev Slovenije po evropskih pravilih, bo država lahko k naložbi prispevala do 20 odstotkov celotne vrednosti, torej pet milijonov evrov.

170 novih delovnih mest

V novi tovarni bo dobilo zaposlitev 170 ljudi. Poleg proizvodnje robotov bo tam tudi razvojno-raziskovalni oddelek. Potrebovali bodo visoko izobražene sodelavce. Predvideno je, da bodo postopoma zaposlili okoli 40 inženirjev. Večinoma strojnike, mehatronike in druge kadre, ki so potrebni pri strojegradnji oziroma gradnji robotov. Prve zaposlitve bodo proti koncu leta 2018.

Vir: finance.si, MATEJA BERTONCELJ

Komentiraj