Ribnica

V Škrabčevo knjižnico odslej (tudi) prek spleta

Digitalna škrabčeva knjižnica
Digitalna škrabčeva knjižnica
Digitalna škrabčeva knjižnica

Digitalna škrabčeva knjižnica

Nova Gorica – Po 11 letih dela so v Škrabčevi knjižnici v frančiškanskem samostanu na Kostanjevici nad Novo Gorico končali katalogizacijo obsežnega knjižničnega gradiva.

S 16.568 knjigami, med katerimi je tudi 30 inkunabul, je od letošnjega leta vključena na spletni portal WinKnj ter tako dostopna širši javnosti.

Po besedah predstojnika samostana, gvardijana Davida Štrumpfa, se je pomemben preobrat za knjižnico Stanislava Škrabca zgodil v 90. letih prejšnjega stoletja, ko je novogoriška občina prepoznala kulturni potencial knjižnice.

Pobudo za prenovo je dal Škrabčev odbor, ki je bil leta 1995 zadolžen za pripravo dogodkov ob 150-letnici rojstva patra Stanislava Škrabca. Ta je je v kostanjeviškem frančiškanskem samostanu preživel 42 let in tu ustvaril svoja najpomembnejša dela na področju jezikoslovja.

Obnovo, ki je bila zaključena leta 1998, sta sofinancirala takratno Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Nova Gorica, saj je knjižnica Stanislava Škrabca kulturni spomenik. Že po koncu obnove so potekali prvi pogovori o ponovni katalogizaciji, ki v slovenskem jeziku še ni bila opravljena.

Več kot desetletje dela
Projekt je stekel leta 2001. Po besedah zaposlene v knjižnici Mirjam Brecelj je bilo delo zelo zahtevno, saj so morali med popisom vsako knjigo posebej pregledati od prve do zadnje strani. Ob tem so našli tudi številna nova dela. Mnoga so bila namreč vezana v eno knjigo in to ne glede na vsebino, jezik, avtorja ali čas nastanka.

[oglas tip=”250×250″ p=”D”]Pri projektu katalogizacije je sodelovalo deset zaposlenih prek javnih del, v veliko pomoč pa so jim bili strokovni nasveti Goriške knjižnice Franceta Bevka. Po zaključku leta 2009 je sledila kontrola podatkov ter vnos popravkov, pri katerem so si pomagali s katalogom del iz leta 1932.

V sodelovanju z Narodno in univerzitetno knjižnico so začeli tudi strokoven pregled inkunabul. Brecljeva je napovedala, da jih v prihodnje čaka predvsem digitalizacija nekaterih pomembnejših knjig v knjižnici ter celoten ustvarjalni opus Stanislava Škrabca ter zbornikov iz šestih simpozijev o njegovem delu.

Mogoč tako virtualen kot “zaresen” obisk
Poskusno je bil katalog vseh knjig objavljen na spletu že leta 2009, letos pa so ga nadgradili in vključili v portal WinKnj. Zdaj je dostopen širši javnosti.

Knjižnico Stanislava Škrabca si ljubitelji knjig lahko tudi ogledajo. Ob veselem dnevu kulture 3. decembra pripravljajo kar tri vodene oglede, urnik ogledov knjižnice in drugih znamenitosti samostana je objavljen na spletni strani.

Vir: rtvslo.si, A. J.

Komentiraj