Ribnica

V Ribnici primanjkuje delovne sile

mag. Andrej Mate
mag. Andrej Mate
mag. Andrej Mate

mag. Andrej Mate

Ribnica – Zaradi podjetniške miselnosti in dobre gospodarske strategije v predkriznem času se Ribničani danes ukvarjajo s pomanjkanjem kakovostne delovne sile. Občina Ribnica ima kar nekaj poslovno trdnih podjetij, številni prebivalci pa se poklicno ali pa neprofesionalno ukvarjajo z oblikovanjem tržno zanimivih suhorobarskih izdelkov.

Vse več je tudi domačih in tujih vlagateljev, ki se zanimajo za odpiranje obratov ali drugačne oblike vlaganja. Žal pa te, pravi predsednik upravnega odbora ribniškega Inlesa d.d., Andrej Mate, skrbi predvsem,da ne bodo našli ustreznega kadra. Razlog je tudi v tem, da je strokovnjakov malo, velik del izobraženih Ribničanov pa se na delo dnevno vozi v Ljubljano.

V evidencah Zavoda za zaposlovanje je več kot polovica prijavljenih dokončala največ osnovno šolo, kar nekaj pa je takih, ki si zaposlitve ne želijo. Problem so tudi posamezniki, ki so brez dela dalj časa in jih je zato je za iskanje novih priložnosti ali prekvalifikacije težko motivirati, pravi vodja Urada za delo Ribnica in Kočevje Romana Lapajne.

Sicer pa je število brezposelnih v občini Ribnica že ves čas pod slovenskim povprečjem in se giblje okoli sedem odstotkov.

ZVOK
Andrej Mate o pomanjkanju delavcev
Romana Lapajne o kadrih

Vir: radiokrka.com

Komentiraj